BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Prava iz radnog pravnog odnosa, socijalne naknade, otkazi, bolovanja, porodiljno, sindikati itd.
By Antifriz
#3741
Poštovani molim za pomoć

U firmi gdje radim došlo je do promjene pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. U skladu sa pravilnikom otkazan mi je ugovor o radu na poslovima SSS i ponuđen novi ugovor o radu na poslove upražnjenog radnog mjesta sa VSS za koje ispunjavam uslove u pogledu skolske spreme i radnog iskustva navedeno u pravilniku, a koji je potpisan od strane poslodavca i mene i uredno sam prijavljen na osiguranje u skladu sa novim ugovorom. Nakon više od mjesec dana od potpisivanja ugovora i rada na novom radnom mjestu poslodavac mi otkazuje novi ugovor o radu i nudi stari ugovor gdje sam radio na poslovima sss i to na način da nakon više od mjesec dana rada na radnom mjestu vss ugovor poništava i daje novi ugovor sa sss od dana kad je prošli
ugovor prestao sa sss . Obrazloženje za otkaz je što ranija promjena radnog mjesta nije usklađena sa uredbom vlade o prijema u radni odnos. Naravno da ne bi ostao bez posla potpisao sam sve navedeno.
Pitanje je sljedece:
Da li je zadnji otkaz zakonit jer kod sklapanja ugovora koji je otkazan i promjene radnog mjesta poslodavac nije ispoštovao uredbu vlade ili je ipak nezakonit i imam li ikakva orava traziti putem suda za vraćanje na radno mjesto sa vss?
Molim za brz odgovor ako neko zna iz razloga što imam još 12 dana za osporavanje posljednjeg otkaza i izmjene ugovora o radu.

Hvala unaprijed

ZAKON O OČUVANJU KULTURNOG I ISTORIJSKOG NASLJEĐA[…]

Brisanje iz kaznene evidencije

Presuda o krivicnom djelu 2020god na 1000km kazne.[…]

ZAKON O ZNAČAJNIM DATUMIMA I LIČNOSTIMA NA PODRUČ[…]