BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
#1138
Održana radionica „Planovi rješavanja predmeta“

Jednodnevna radionica „Planovi rješavanja predmeta“ za predstavnike vrhovnih i drugostepenih sudova u BiH održana je danas u Mostaru. Radionicu je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u okviru projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ kojeg finansiraju Vlada Norveške i Vlada Švedske.

Svrha radionice bila je da se sudovima skrene pažnja na trend rješavanja predmeta, starost i trajanje neriješenih predmeta te da se daju upute predsjednicima sudova na koji način da adekvatno prate realizaciju planova rješavanja predmeta. Tokom radionice su se razmatrale analiza rada po starosti inicijalnog akta u 2015. godini, kreiranje i realizacija planova rješavanja predmeta u sudovima. Predstavljeni su rezultati rada na rješavanju predmeta iz planova u 2015. godini i u prvom kvartalu 2016. godine.

Također se razgovaralo o problemima u praksi pri sačinjavanju planova i upitima sudova, Uputstvu za sačinjavanje planova za rješavanje predmeta kao i načinima praćenja i mjerama s ciljem poboljšanja ostvarenja planova.

Uvodnim obraćanjem radionicu je otvorio g. Zijad Kadrić, član Predsjedništva VSTV-a BiH i sudija Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH, a učesnici su bili predstavnici VSTV-a BiH i prvostepenih sudova s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog kantona, Kantona 10, Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjo-bosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo te Okruga Trebinje i Okruga Istočno Sarajevo.


Na radionici su usvojeni sljedeći zaključci:

Konstatuje se da je dosadašnja primjena Planova rješavanja predmeta u sudovima dala pozitivne efekte na smanjenje broja najstarijih predmeta i povećanje efikasnosti pravosuđa, te da je potrebno nastaviti sa implementacijom ove aktivnosti.
Potrebno je da svi sudovi prilikom rješavanja predmeta prioritetno rješavaju predmete iz plana.
Potrebno je da sudije prilikom rješavanja predmeta iz plana i van plana uzimaju u rad predmete prema starosti inicijalnog akta.
Potrebno je da predsjednici sudova i šefovi sudskih odjeljenja izvrše detaljne analize predmeta koji se tokom više godina ponavljaju u planovima, kako bi se utvrdilo postojanje eventualne odgovornosti sudija za isto.
Potrebno je osigurati veći stepen kontrole evidentiranja podataka i iskazivanja predmeta završenim u Sistemu za automatsko upravljanje sudskim premetima (CMS-u) od strane predsjednika sudova i šefova sudskih odjeljenja.

http://epravo.ba

ZAKON O IMUNITETU REPUBLIKE SRPSKE ("S[…]