BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
User avatar
By pravnik
#2377
Nema presuda za visoku korupciju u BiH

Broj predmeta finansijskog kriminala i političke korupcije u 2017. povećan je u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje, kao i 2016, nema osuda u predmetima visoke političke korupcije, istaknuto je u najnovijem izvještaju Evropske komisije o BiH.

Naveli su da je prema podacima koje su dobili u 2017. godini bilo 193 istrage od strane SIPA u predmetima finansijskog kriminala i korupcije, od čega ih je 125 završeno.

"Podneseno je 26 izvještaja protiv 107 lica, od kojih je 97 pravnih lica, a 11 dodatnih izvještaja podneseno je protiv 68 lica, od kojih su 52 fizičke osobe. Ovi izvještaji podneseni su nadležnim tužilaštvima", navedeno je u izvještaju.

Ukupan broj optužnica je, kako navode, u 2017. godini veći za 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što čini ukupno 232 optužnice. Od ukupno 156 optužnica u 2016. godini, kako je navedeno, najveći broj je uslovnih kazni.

"Nema presuđenih u predmetima visokog profila. Konfiskovana je imovina u vrijednosti od 837.000 evra proistekla iz tih djela. Većina presuda odnosi se na zloupotrebu ovlaštenja ili službene dužnosti", navedeno je.

Poseban problem na koji iz izvještaja u izvještaj Evropska komisija ukazuje je nepostojanje sistemskih mjera u oblasti poreskog sistema i poreskih uprava kako bi se suzbila finansijska korupcija.

"Finansijske istrage i dalje se ne vode na sistematičan način, a koncept je potrebno bolje uskladiti sa standardima Radne grupe za finansijsku akciju", istakli su oni, i dodali da i dalje postoji opasnost od političkih upliva u ovakve osjetljive pravosudne slučajeve.

"Političke vlasti bi trebalo da poštuju operacionu nezavisnost policijskih tijela i da obezbijede da ta tijela budu u potpunosti opunomoćena da djeluju efikasno i nepristrasno kada istražuju navode o korupciji", navedeno je.

Prema podacima VSTS-a, u prvoj polovini prošle godine na nivou Suda i Tužilaštva BiH, za krivična djela korupcije, novčanih pronevjera i privrednog kriminala doneseno je 36 uslovnih presuda i sedam kazni zatvora, dok je jedna presuda odbijena, a u tri slučaja optuženici su oslobođeni. Na nivou Brčko distrikta za ista djela donesena je jedna oslobađajuća, pet uslovnih i dvije zatvorske kazne, dok je na nivou FBiH doneseno pet rješenja o obustavi postupka, odbijajućih presuda je bilo pet, oslobađajućih 25, uslovnih 110, 32 zatvorske kazne, a novčane četiri. Na nivou RS doneseno je jedno rješenje o obustavi, odbijajućih presuda je bilo sedam, oslobađajućih osam, uslovnih kazni 41, zatvorskih 20, a novčanih 25.

Kada su u pitanju podignute optužnice za gorenavedena krivična djela u prvoj polovini ove godine, kada je cijela država u pitanju, podignuto je 269 optužnica, od čega su potvrđene 284. Na nivou Suda i Tužilaštva BiH podignute su 34, a potvrđene 43 optužnice.

Za isti period i ista djela na nivou cijele BiH bile su u radu 1.082 istrage, od čega na Sud i Tužilaštvo BiH otpadaju 174 istrage, na nivou FBiH 558, na nivou RS 322, a Brčko distrikta 28 istraga. Istovremeno, na nivou cijele BiH naređene su 474 istrage, na nivou FBiH 215

www.epravo.ba
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]