BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Sudske odluke u BiH
User avatar
By LegaForum
#4315
Kotilainen i drugi protiv Finske

Nema povrede člana 6.1. EK

Aplikantica je Rita Čivinskaitė, državljanka Litvanije koja živi u mjestu Skriaudžiai u regiji Prienai (Litvanija). Predmet se tiče disciplinskog postupka protiv aplikantice, više tužiteljice, zbog propusta u pravilnom izvršavanju dužnosti u istrazi navodnog seksualnog zlostavljanja djece. Istraga navoda o seksualnom zlostavljanju u period od 2008. do 2009. godine, uz moguće učešće djetetove majke i javnih službenika, ubistva dvojice osumnjičenih i smrti drugog osumnjičenog i djetetovog oca, pokrenula je skandal širokih razmjera. Istraga je privukla značajnu pažnju javnosti, političara i medija zbog načina na koji su njome rukovodili organi reda.

Konkretno, između oktobra 2009. i marta 2010. godine, predsjednik Litvanije i visoko rangirani političari javno su kritikovali istragu, pozivajući na odgovornost i strogo kažnjavanje onih koji su odgovorni za njene nedostatke.

U vezi sa ovim navodima Ured glavnog tužitelja (Državno tužilaštvo) proveo je istragu, utvrdivši višestruke nedostatke u radu policije i tužitelja, uključujući tužilaštvo gradskog okruga Kaunas ("KCDPO"), gdje je aplikantica bila zamjenica glavnog tužitelja. Nakon disciplinskog postupka, krajem oktobra 2009. godine, aplikanticaa je degradirana.

Parlamentarni istražni odbor utvrdio je u izvještaju iz januara 2010. godine da je KCDPO
„očigledno odugovlačio“ sa istragom i da je aplikantica bila jedna od odgovornih službenika. Nalazi su se temeljili na dokumentima koje su dostavile vlasti, uključujući Ured glavnog tužitelja. Izdvojeno je nekoliko preporuka za poboljšanje rada ureda tužitelja i organa za zaštitu djece. Tužitelj je dao ostavku u februaru 2010. godine.

Aplikantica se žalila upravnim sudovima na disciplinsku kaznu. Međutim, sudovi su odbili njene žalbe, konačno u oktobru 2011. godine, ne uzimajući u obzir njene žalbene navode da su političko uplitanje i medijsko izvještavanje uticali na odluku da se protiv nje pokrene disciplinski postupak. Sudovi su utvrdili da nije pravilno nadzirala rad istražitelja zaduženog za slučaj i da je propustila osigurati da bitne istražne mjere budu poduzete odmah. Također su podržali njezino degradiranje, utvrdivši da je to proporcionalno počinjenim djelima.

Pozivajući se na član 6. stav 1. i 2. EK gđa Čivinskaitė se žali da disciplinski postupak protiv nje i odluke upravnog suda nisu bili pravični zbog političke i medijske umiješanosti u njen slučaj.

Evropski sud je, između ostalog, istakao da iako upravni sudovi nisu izričito ispitali aplikanticinu žalbu na uplitanje politike i medija aplikantica je taj argument formulirala na prilično općenit način i, u svakom slučaju, sudovi su dali detaljne razloge koji opravdavaju odluka o degradiranju. Sud je stoga bio spreman prihvatiti da se šutnja sudova u vezi s njenom žalbom može razumno protumačiti kao implicirano odbijanje.

Sud nije našao osnova da vjeruje da su neovisnost i nepristrasnost upravnih sudova bili ugroženi javnim izjavama državnih zvaničnika i političara ili izvještavanjem medija o slučaju, niti je u spisu bilo ičega što bi natjeralo Sud da sumnja u ukupnu pravičnost postupka pred litvanskim sudovima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]