BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Sudske odluke u BiH
User avatar
By LegaForum
#4317
Grubnyk v. Ukraine

Povreda člana 5. st. 1 EK; Nema povrede člana 5. st 2. i 3.

Povreda člana 6. st. 1 EK

Aplikant je Volodymyr Yuriyovych Grubnyk, ukrajinski državljanin, rođen 1983. godine. Bio je u pritvoru u Odesi, do njegovog puštanja u sklopu razmjene zarobljenika.

Slučaj se odnosi na hapšenje i pritvor aplikanta u vezi s raznim krivičnim djelima terorizma u Odesi. Oni su bili izvršeni u pozadini niza terorističkih napada u tom gradu - posebno eksplozije u uredu Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) 27. septembra 2015. - i nasilnih događaja na Krimu i istočnoj Ukrajini 2014. godine i 2015. godine. Aplikant je imao veze s ruskom nacionalističkom grupom.

Dana 19. oktobra 2015., nakon hapšenja nekih navodnih saučesnika, aplikant je lišen slobode u vezi s napadom na ured SBU-a. Optužbe su naknadno izmijenjene tako da uključuju i formiranje i vođenje terorističke organizacije.

Aplikant navodi da nije bio obaviješten o razlozima hapšenja. Pretresi njegovog doma i stana koji je iznajmio vršeni su u njegovom prisustvu, ali pristup advokatu mu je osiguran tek od sljedećeg dana, kada je sastavljen službeni izvještaj o lišenju slobode. Istog dana određen mu je istražni pritvor u trajanju od 60 dana. Pritvor je više puta produžen, a nižestepene odluke potvrdili su viši sudovi u žalbenom postupku. Sudovi su posebno obrazložili da po zakonu jamstvo nije dostupno za krivična djela terorizma, te da postoji rizik od bjekstva i ponavljanja djela.

Prema medijskim izvještajima, 29. decembra 2019. aplikant je pušten i poslan u takozvanu "Donjecku Narodnu Republiku" u razmjeni zatvorenika s Rusijom.

Pozivajući se na član 5. (pravo na slobodu i sigurnost), g. Grubnyk se žali na različita kršenja prava koja su vezana za njegovo lišenje slobode i produženje pritvora. Također se žali na temelju člana 6. stav 2. (pretpostavka nevinosti) da je tekstom njegove prvobitne naredbe za određivanje pritvora povrijeđeno njegovo pravo na pretpostavku nevinosti.

Evropski sud je utvrdio sljedeće:

Nema povrede člana 5. st. 2. i 3. (pravo na slobodu i sigurnost) u vezi s aplikantovom pritužbom da nije odmah obaviješten o razlozima hapšenja i zbog toga što jamstvo nije dostupno po zakonu za optužene za teroristička djela.
Povreda člana 5. stav 1. jer je aplikantovo hapšenje izvršeno bez prethodne sudske odluke i zapravo nije zabilježeno do sljedećeg dana.
Povreda člana 6. stav 2. (pretpostavka nevinosti) jer je u prvobitnom nalogu za istražni pritvor
aplikanta navedeno da je kriv za posebno "težak prekršaj", dok je u to vrijeme bio samo osumnjičeni i nije bio osuđen za bilo koje krivično djelo terorizma.

Evropski sud je posebno utvrdio da su, u specifičnim okolnostima aplikantovog slučaja, domaći sudovi dali dovoljno razloga za njegov istražni zatvor s obzirom na to da je osumnjičen za bombaški napad u vrijeme velike napetosti u Odesi i u kontekstu optuženih u drugim prethodnim slučajevima visokog profila koji su pobjegli nakon što su pušteni. Također, sa zadovoljstvom je primijetio da je Ustavni sud Ukrajine odlučio proglasiti neustavnim zakon o jamstvu primijenjen u aplikantovom slučaju, a koji je u nekim slučajevima ograničavao mogućnost domaćih sudova da donesu pravilno obrazložene naloge za pritvor.

POSLOVNIK USTAVNOG SUDA FEDERACIJE BOSNE I HERCEG[…]

ZAKON O AGENCIJI ZA VISOKO OBRAZOVANjE REPUBLIKE […]