BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Privredno pravo i pravo društava, firme, doo, dionička društva, javne nabevke...
User avatar
By pravnik
#2200
Carinske tarife u BiH

Carinske tarife u BiH usklađene su s Kombiniranom nomenklaturom Europske unije. To znači da se sa Europskom unijom, samo za robu porijeklom iz EU (ne onu koja se samo uvozi iz EU) carinske stope postupno smanjuju, ovisno o vrsti proizvoda, do 90%, 75% ili 50% od prethodne stope, a carinske stope za neke proizvode biti u potpunosti eliminirane.

Više o carinskim tarifama možete pronaći na stranici Vanjskotrgovinske komore BiH:
Olakšice novog Zakona o carinskoj politici

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se oprema za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osavremenjenje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.

Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, neke od najvažnijih novina u ovom zakonu su elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja robe i umanji troškove postupka.

Novim Zakonom o carinskoj politici predviđeno je i uvođenje ovlaštenog privrednog subjekta, a kompanije koje dobiju ovaj status uživat će povjerenje carinskih organa, imat će puno manji obim kontrola, bit će prepoznate i u BiH, ali i u ostalim zemljama, pa čak i zemljama EU kao kompanije koje posluju u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima. Također, novi carinski propisi omogućit će bolju analizu rizika u smislu posebne i detaljne kontrole samo onih obveznika koji spadaju u grupu rizičnih.

Službeni glasnik BiH, broj 6/23 ČETVRTI ODJEL PR[…]

Službeni glasnik BiH, broj 6/23 ČETVRTI ODJEL PR[…]