BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
#2427
BIH NA IZGUBLJENE SUDSKE SPOROVE POTROŠILA 8,5 MILIONA MARAKA

BiH se nalazi u ozbiljnom problemu zbog izgubljenih sudskih sporova koji su prošle godine izvukli iz budžeta gotovo 8,5 miliona maraka, a novac je otišao u ruke unaprijeđenih vojnika, sudija, tužilaca, pa čak i zaslužnih sportista.

Ova problematika je, prvi put u posljednjih nekoliko godina, detaljno opisana u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2017. godinu, koji je dobio zeleno svjetlo Savjeta ministara BiH. Umjesto ukupnog isplaćenog iznosa na osnovu pravosnažnih sudskih odluka i poređenja sa prethodnom godinom, ovaj put su predstavljeni detaljniji podaci koji su pokazali da stanje postaje alarmantno i da je iznos koji je isplaćen u 2017. najveći u posljednjih osam godina.

Kršenje procedura i nemar rukovodilaca i zaposlenih u institucijama izvukli su lani iz zajedničke kase 8,49 miliona maraka, što je povećanje za oko 3,1 milion u odnosu prethodnu godinu. Na glavni dug otpada 6,8 miliona, kamate su iznosile 1,24 miliona, troškovi parničkog postupka 0,44 miliona, dok su troškovi izvršnog postupka stali na 0,02 miliona KM.

Veliki iznos novca otišao je za izvršenje presuda Suda BiH, koji duže vrijeme donosi odluke u korist sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH na ime njihovih tužbi podignutih na osnovu potraživanja naknada za topli obrok, prevoz, regres i odvojeni život, za koje su uporište dobili u odlukama Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine kojima je utvrđeno da su diskriminisani jer ne dobijaju te naknade. Prošle godine je, prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta, bilo 25 takvih predmeta.

Jednom presudom obuhvaćeno je 105 zaposlenih u Tužilaštvu BiH koji su tužbu podigli zbog naknada za topli obrok i prevoz. Slučaj je riješen u njihovu korist, a odluka suda je iz budžeta izvukla 1,19 miliona maraka, dok je presudom koji je dobilo 66 radnika Suda BiH budžet ostao kraći za oko 260.000 KM.

Značajan dio pravosnažnih sudskih presuda odnosio se i na neosnovano lišenje slobode i one su donesene u 30 predmeta. Poseban akcenat stavljen je na deset presuda u kojima isplaćeni iznosi premašuju 50.000, pa i čak 100.000 maraka.

Na sistem su se žalili i u Ministarstvu odbrane BiH, a ti slučajevi odnosili su se na razlike koeficijenata zaposlenih. Sud BiH je ocijenio da je podnosiocima žalbi nezakonito isplaćivana manja plata u odnosu na čin koji su stekli.

Budžet je platio ceh i za neke pogrešne korake službenika u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

- Postupili smo na osnovu dvadesetak sudskih rješenja vrijednih 80.000 maraka u kojima je tuženo Ministarstvo civilnih poslova zbog neisplaćene naknade za zaslužnog sportistu - ukazali su u Ministarstvu finansija i trezora i dodali da su se ostale pravosnažne presude lani odnosile na sporove iz radnog odnosa i naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Pravobranilac BiH Mariofil Ljubić ukazao je u izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH za 2017. godinu da pažnju treba usmjeriti na predmete koje BiH gubi u sporovima sa onima koje plaća, odnosno sudijama i tužiocima i stručnim osobljem. Dodao je da su u više navrata upozoravali nadležne institucije, prije svega Parlament BiH, o potrebi donošenja novog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH da bi to pitanje bilo riješeno i sprovedena odluka Ustavnog suda.

- Zakon, nažalost, lani nije izmijenjen i problem je ostao neriješen. Tako ostaje problem u pogledu podnošenja novih tužbi od strane sudija i tužilaca i ostalih iz pravosuđa, a koje će neminovno biti usvojene i time dodatno opterećen budžet institucija BiH - rekao je Ljubić.

Prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u pravosudnim institucijama u nekoliko navrata bio je na dnevnom redu sjednica Parlamenta BiH. Posljednji put je razmatran krajem januara na sjednici Predstavničkog doma, kada je na kraju obustavljen zakonodavni postupak u vezi sa tim izmjenama nakon što je po drugi put prijedlog dobio negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet.

U izvještaju o izvršenju budžeta je naglašeno da su izmirene i obaveze na osnovu izgubljenog spora sa tuzlanskim preduzećem "Rudar" u iznosu od oko 420.000 KM i prema Komemorativnom centru Tuzla na osnovu naknade za neisplaćene fakture Tužilaštva BiH za usluge kopanja i ekshumacije.

Savjet ministara BiH donio je odluku o izvorima finansiranja i izvršavanju obaveza na osnovu arbitražne odluke u sporu koji je austrijska kompanija "Štrabag" dobila protiv Ministarstva komunikacija i transporta, za šta je izdvojeno 1,83 miliona na teret budžeta za 2017. godinu, a ostatak od 0,7 miliona KM izmiren je u januaru ove godine.

IZVOR: www.epravo.ba
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]