Page 1 of 1

Upit

Posted: Fri May 31, 2019 11:50 am
by Žalba789
Pozdrav,
Moja situacija je ovakva. Supružnici su se razveli i majka je ostavila svojevoljno dijete mužu, shodno da u tom periodu nije radila dohovorena je sudskim putem alimentacija simbolična od 50km. Godine su prošle, čovjek se ponovo oženio i dobio još jedno dijete, a majka koja je ostavila dijete je otišla za Njemačku gdje uredno radi.
Moje pitanje je šta se može uraditi i kako da majka napokon preuzme dio odgovornosti i počne plaćati alimentaciju, buduci da je sad u mogućnosti i Ko i na osnovu čega se odredjuje visina iste?
Hvala

Re: Upit

Posted: Fri May 31, 2019 6:04 pm
by adrias
Poštovani, prema ovom što ste napisali, bit ćete primorani podnijeti tužbu kojom ćete zahtijevati povećanje visine alimentacije. Morat ćete dokazati da je došlo do promjene okolnosti, odnosno da je majka sada u financijskoj situaciji da značajnije uzdržava dijete..Stojim na raspolaganju za dodatna pitanja, lp

Re: Upit

Posted: Sun Jun 02, 2019 1:43 pm
by Žalba789
Hvala na odgovoru,
Možete li mi još reći postupak, gdje se prvo trebam obratiti i koliki su troškovi svega?

Re: Upit

Posted: Sun Jun 02, 2019 7:42 pm
by Pravda
Žalba789 wrote: Fri May 31, 2019 11:50 am šta se može uraditi i kako da majka napokon preuzme dio odgovornosti i počne plaćati alimentaciju,
uz već dati odgovor korisnika "adrias" vam skrećem pažnju da imate izvršnu ispravu(presudu) osnovom koje možete pokrenuti izvršni postupak radi naplate dosadašnjeg duga alimentacije.

Povećanje iznosa alimentacije pokrećete tužbom pred nadležnim sudom za što će vam trebati stručna pomoć advokata ili savjet u centru za besplatnu pravnu pomoć (ako ispunjavate uslove za takvu pomoć)