Page 1 of 1

Tuča u lokalu i vjerovatnost kazne?

Posted: Tue Nov 19, 2019 6:41 pm
by simplex_bratan
Pozdrav, evo ukratko da objasnim o čemu se radi. Bio sam sinoć sa društvom u lokalu i popili smo malo više, neki momci su došli tu i provocirali ali kulirali smo to cijelo vrijeme. Nakon nekog vremena ušao sam u priču sa jednim od tih momaka onako normala zezanje a druga 2 su dobacivali mi. U jednom trenutku jedan od njih govori kako će da mi stavi lisice i kako sam otpad blablabla. Naravno zainteresovan sam zapitao da li je policajac ili inspektor na šta mi je on odgovrio da je u njega otac i počeo je vaditi lisice. Kada je krenuo prema meni a ja u pijanom stanjom sam ga udario 2x i tu sam se skontao šta radim i stao samo da bi on mene udario u glavu s lisicama koje je nataknuo na bokser. Uglavnom prošlo je sve to, napustio sam ubrzo lokal sa prijateljom a u međuvremenu je konobarica zvala policiju na koju smo nekim slučajem naletili na ulici. Zaustavili su nas, od mene uzeli podatke, zapisali u blok onaj i rekli mi da očekujem novčanu kaznu i sudski postupak. Sada mene zanima da li oni mogu i kaznu da mi pošalju i poziv na sud i kolika je vjerovatnost da će poziv na sud doći. Jer planiram da idem u Njemačku uskoro i trebat će mi potvrda o ne kažnjavanju. Uvijek do sada sam bio čist, nikad problemi ni sa narušavanjem javnog reda i mira, kao ni bilo kakvi drugi prekršaji. Nije mi problem do kazne, to će se platiti samo me zanima da li je on to rekao da me zaprepasti ili će ozbiljno tako. I ako ne bude došao poziv na sud da li će potvrda o ne kažnjavanju idalje biti prazna iako je izrečena novčana kazna. Hvala lijepo.

Re: Tuča u lokalu i vjerovatnost kazne?

Posted: Wed Nov 20, 2019 6:07 pm
by Pravda
simplex_bratan wrote: Tue Nov 19, 2019 6:41 pm samo me zanima da li je on to rekao da me zaprepasti ili će ozbiljno tako.
mogućnost pokretanja postupka postoji ako je oštećena strana prijavila događaj.
simplex_bratan wrote: Tue Nov 19, 2019 6:41 pmda li će potvrda o ne kažnjavanju idalje biti prazna iako je izrečena novčana kazna.
sasvim izvjesno da bi se u konkretnom slućaju radilo o prekršaju, jer da su postojala obilježja KD-a Vi bi najvjerovatnije bili lišeni slobode od strane patrole policije i privedeni u nadležnu policijsku stanicu, gdje bi vam službenik krim-policije uzeo izjavu na okolnosti događaja, a što se prema vašem opisu nije dogodilo, tako da se eventualni prekršajni postupak neće negativno odraziti glede "čistog" uvjerenja o nekažnjavanju.

Re: Tuča u lokalu i vjerovatnost kazne?

Posted: Thu Nov 21, 2019 9:44 am
by pravnik
Kolega @pravda ti je sve uredno odgovorio, samo jos jedno u pogledu tvog teksta "jer planiram da idem u Njemačku uskoro i trebat će mi potvrda o ne kažnjavanju"

Ako ces se ti osjecati bolje, odmah danas mozes ici predati da ti se izda uvjerenje o nekaznjavanju, tako da ga cuvas kod sebe za potrebe za koje ti je potrebno "odlazak u inostranstvo",