Page 1 of 1

Sticanje vlasništva dospjelošću

Posted: Sun May 17, 2020 9:35 am
by jazzrock63
Poštovanje,

Već 11 godina iznajmljujem prizemlje kuće istim stanarima bez ikakvog ugovora.

Interesuje me mogu li nastaviti iznajmljivati stan bez bojazni da će stanar jednog dana reći da je taj dio kuće postao njegov jer je proteklo više od 10 godina od početka iznajmljivanja?

Kao što sam rekao, ugovor nismo potpisali, a stanar kao eventualni dokaz dužine stanovanja bi mogao upotrebiti ceduljice papira, za svaki mjesec po jedna, na kojima uredno izračunavam koliko treba platiti za režije i stanarinu.

Unaprijed hvala,

Predrag
Banja Luka

Re: Sticanje vlasništva dospjelošću

Posted: Wed May 20, 2020 9:17 pm
by D-man
jazzrock63 wrote: Sun May 17, 2020 9:35 am Interesuje me mogu li nastaviti iznajmljivati stan bez bojazni da će stanar jednog dana reći da je taj dio kuće postao njegov jer je proteklo više od 10 godina od početka iznajmljivanja?
iz vašeg upita je nesumnjivo kako postoji strah da bi najmoprimac mogao tužbom utvrđivati da je dosjedanjem stekao pravo vlasništva.
Ovakav zahtjev bio bi neosnovan.
Naime, prvi i osnovni uvjet da bi se steklo pravo vlasništva dosjelošću je samostalnost posjeda kojeg u konkretnom slučaju nema, ovo iz razloga što najmoprimac samim sklapanjem usmenog ugovora ( ugovor je sklopljen kada se stranke sporazume o bitnim sastojcima ugovora) kojim je u obvezi plaćati najam, on samim tim priznaje tuđu višu vlast na nekretnini koju posjeduje, a to znači da nije samostalni posjednik i tu prestaje svaka priča glede konkretnog upita.

Re: Sticanje vlasništva dospjelošću

Posted: Thu May 21, 2020 5:53 am
by jazzrock63
Hvala D-man :)