Page 1 of 1

Sef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

Posted: Sun Jul 31, 2016 4:26 pm
by pravnik
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini od 1. marta 2015. godine.

Diplomirao je društvene nauke na Harvardu 1984. godine sa najvećim uspjehom magna cum laude i magistrirao međunarodno pravo i ekonomiju na Fakultetu prava i diplomatije Fletcher.

Ministarstvu vanjskih poslova Švedske se priključuje 1988. godine te je radio u Beogradu, Washingtonu, Briselu, Kabulu i Moskvi, kao zamjenik šefa i ministar pri Ambasadi Švedske (2003. do 2007. godine). Ambasador Wigemark je 2008. godine imenovan za šefa Jedinice Europske komisije za sigurnosne politike. U septembru 2010. godine, tadašnja visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Catherine Ashton imenovala je g. Wigemarka kao jednog od prvih ambasadora Europske unije u skladu s Lisabonskim ugovorom. Dužnost je preuzeo u Pakistanu u februaru 2011. godine.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark rođen je 1960. godine u Göteborgu, Švedska. Oženjen je i otac jednog sina. Pored maternjeg švedskog i tečnog znanja engleskog jezika, ambasador Wigemark govori njemački, francuski i ruski jezik.