Page 1 of 1

Napotnik protiv Rumunije

Posted: Sun Oct 25, 2020 1:44 pm
by LegaForum
Napotnik protiv Rumunije

Nema povrede člana 1. Protokola broj 12.
Aplikantica je Oana-Cornelia Napotnik, rumunjska državljanka
Slučaj se odnosi na aplikanticin navod da je opozvana sa svog mjesta u rumunjskom veleposlanstvu u Ljubljani jer je bila trudna.
Aplikantica, rumunjska diplomatkinja, upućena je u Ljubljanu u martu 2007. Bila je zadužena za konzularne dužnosti: njezin se rad uglavnom sastojao u pružanju pomoći rumunjskim državljanima koji su se našli u hitnim situacijama, poput policijskog pritvora, bez ličnih isprava ili hospitalizacije. Udala se za slovenskog državljanina u aprilu 2007. godine i zajedno su dobili dvoje djece rođene u junu 2008. i julu 2009. godine.Tokom prve trudnoće bila je odsutna sa posla od novembra 2007. do februara 2008., dijelom zato što je njen ginekolog naložio mirovanje, a dijelom i zato što je uzela godišnji odmor. U tom su periodu suspendirane konzularne službe, a zahtjevi za pomoć preusmjereni su u susjedne zemlje. Pronađena joj je privremena zamjena kada je u junu 2008. godine otišla na porodiljno odsustvo.

Čim je aplikantica najavila svoju drugu trudnoću u januaru 2009. godine Ministarstvo vanjskih poslova (“MVP”) je odlučilo da okonča njen rad u Ljubljani i vrati je u Bukurešt. Smatralo se da svoj posao neće moći obavljati zbog izostanaka zbog liječničkih pregleda i porodiljnog odsustva. Odmah je zatražila roditeljski dopust, a zatim i dopust da prati supruga na diplomatskoj službi u inostranstvu, nastavljajući svoj rad u Bukureštu u septembru 2015. godine.
U međuvremenu, u septembru 2009. godine, podnijela je građansku tužbu protiv Ministarstva vanjskih poslova tvrdeći da je okončavanje njenog rada u inostranstvu diskriminirajuće jer je jedini razlog tome bila njena trudnoća. Sudovi su odbili njenu tužbu, pravosnažom presudom u novembru 2012. godine, presudivši da odluka o ukidanju njenog raspoređivanja nije bila disciplinska mjera te je donesena s ciljem osiguranja funkcioniranja konzularnog odjela Veleposlanstva u Ljubljani.
Pozivajući se na član 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije), aplikantica tvrdi da je bila diskriminirana na poslu, tvrdeći da slijed događaja jasno ukazuje na to da je njeno diplomatsko raspoređivanje prekinuto jer je bila trudna.

Evropski sud je utvrdio da se s aplikanticom različito postupalo na osnovu spola, ali da su domaće vlasti takvu razliku u postupanju dovoljno opravdale potrebom da se osigura funkcioniranje konzularnog odjela veleposlanstva, i na kraju radi zaštite prava drugih, naime Rumuna kojima je potrebna pomoć u inostranstvu. U svakom slučaju, aplikantica nije pretrpjela značajnije smetnje: nije otpuštena i zapravo je dva puta unaprijeđena.