Page 1 of 1

Darovni Ugovor

Posted: Tue Jun 04, 2019 4:50 pm
by ismir89
Pozdrav ,
da li me mozete uputit u proces dobijanja darovnog ugovora

gdje se pravi ugovor kod koga se nosi,sta se sve placa
htio bih da napravim darovni ugovor izmedju sebe i sestre ali nemam predstavu odakle poceti

i da li je istina da se od 2019 placa pored 10 % od vrijednosti cijele nekretnine .

Hvala.

Re: Darovni Ugovor

Posted: Tue Jun 04, 2019 8:16 pm
by adrias
Poštovani, da li se vaše pitanje odnosi isključivo na nekretninu? Ukoliko da, ukratko ću vam pojasniti stvar.

Ugovor o darovanju (baš kao i ugovor o kupoprodaji) je sve do nedavno morao biti zaključen u formi notarske isprave, što znači da su notari IMALI MONOPOL na sklapanje takvih ugovora. Dakle notar bi vam sastavio takav ugovor i uredno naplatio te bi zatim na osnovu tog ugovora otišli u gruntovnicu gdje bi se izvršila promjena vlasništva sukladno napisanom ugovoru.

ALI, ove godine je USTAVNI SUD FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE između ostalog, proglasio takvu odredbu Zakona o stvarnim pravima neustavnom , i dao rok od 6 mj. Parlamentu da promjeni neustavne zakonske odredbe, a ako se to ne desi, protekom 6 mjeseci više jednostavno neće važiti..

Ova odluka je objavljena u 3 mjeseci, što znači da od 9. mjeseca ove godine više nećete morati ići notaru da vam sastavlja ugovore o prijenosu imovine (zgrade, kuće, stana..) već ćete moći sami sastaviti iste ili će vam ih moći sastaviti primjerice advokati te će nakon toga biti potrebno takav ugovor odnijeti u gruntovnicu gdje će se provesti.

Ovdje možete detaljnije vidjeti koje su odredbe neustavne. www.bih-pravo.org/presuda-ustavnog-suda ... t2753.html

Nadam se da sam pomogao, lp

Re: Darovni Ugovor

Posted: Wed Jun 05, 2019 5:20 am
by ismir89
Ja sam to mislio sad zavrsiti ,i da odnosi se na nekretninu,znaci prvo se ide kod notara da se napravi darovni ugovor ,gdje se onda to nosi.. i koja je daljna procedura..

I da li se placa 10%poreza od ukupne vrijednosti nekretnine..

Re: Darovni Ugovor

Posted: Wed Jun 05, 2019 9:00 am
by adrias
Pošto ne znam iz kojeg ste mjesta, općenito ću reći..Otiđite na općinski sud, točnije u zemljišnoknjižni ured/gruntovnicu i pitajte ih treba li darovni ugovor biti notarski sastavljen ili ga može i netko drugi sastavit..Ovisno kako vam oni kažu tako i postupite, ali napominjem po ovoj odluci mogli biste notara i izbjeći. Što se tiče tih 10% raspitajte se u Poreznoj upravi, ne vjerujem da je toliki bas iznos..

Re: Darovni Ugovor

Posted: Tue Nov 05, 2019 10:53 pm
by Pravda
adrias wrote: Tue Jun 04, 2019 8:16 pmove godine je USTAVNI SUD FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE između ostalog, proglasio takvu odredbu Zakona o stvarnim pravima neustavnom ,
radi se o Zakonu o notarima (čl. 73)