Page 1 of 1

Carter protiv Rusije

Posted: Wed Sep 29, 2021 8:18 am
by LegaForum
Carter v. Russia - slučaj se ticao smrti aplikanticinog supruga (trovanjem), te nesprovođenja efikasne istrage od strane ruskih vlasti - povreda člana 2. EK (materijalni i procesni aspekt).

Povreda člana 2. EK (materijalni i procesni aspekt)
Aplikantica je Maria Anna Carter zvana Marina Litvinenko, britanska i ruska državljanka. Živi u Londonu. Udovica je Aleksandra Litvinenka, ruskog i britanskog državljanina.

Slučaj se ticao trovanja i smrti aplikanticinog supruga, Aleksandra Litvinenka, u Ujedinjenom Kraljevstvu i istrage njegove smrti. G. Litvinenko je radio za rusku sigurnosnu službu prije odlaska u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje mu je odobren azil.

On je 2006. godine, u Londonu, otrovan polonijem 210 (radioaktivnom supstancom) te je umro. Istragom sprovedenom u UK je otkriveno da su atentat izvršili izvjesni g. Lugovoy i g. Kovtun, koji su djelovali u ime nekog drugog.

Pozivajući se, između ostalog, na član 2. aplikantica se žalila da je njenog supruga, g. Litvinenka, g. Lugovoy (s drugima), djelujući kao agent za, ili uz podršku ili znanje ruskih vlasti, ubio na naročito bolan način, a ruske vlasti nisu sprovele efikasnu istragu o ubistvu

Sud je posebno utvrdio da postoji snažan prima facie slučaj da su, trovanjem g. Litvinenka, g. Lugovoy i g. Kovtun djelovali kao agenti ruske države. Primijetilo je da Vlada nije dala zadovoljavajuće i ubjedljivo objašnjenje događaja, niti se suprotstavila nalazima istrage u Velikoj Britaniji.

Sud je također utvrdio da ruske vlasti nisu sprovele efikasnu domaću istragu koja može dovesti do utvrđivanja činjenica i, prema potrebi, identifikaciju i kažnjavanje odgovornih za ubistvo.

Evropski sud je dodijelio aplikantici 100.000 eura na ime nematerijalne štete.