BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Statusna pitanja, razvodi braka, alimentacije, roditeljsko pravo, skrbništvo, imovinska pitanja u braku itd.
#3708
Molim vas samo za jedan odgovor. Potpisala sam punomoc da me advokat zastupa u Sarajevu oko vlasnistva imovine koju sam gradila sa bivsim suprugom gdje je on bio vlasnik 1/1. Bivsi suprug je bio kod mog advokata i notara i slozio se da potpise ugovor da se moje ime uknjizi u zemljiste i z.k. kao suvlasnik 1/2. Dobila sam skoro resenje od Opcinskog suda i svije je u redu, i uzela sam z.k. izvadak i moje ime je sada suvlasnik 1/2. Sa advokatom sam se dogovorila da mu platim troskove u nekoliko djela platim i platila sam vecinu. Imala sam financiski problem skoro i sada nemam novca da mu isplatim zadnju ratu kao po dogovoru i sada mi preti da ce me tuziti da bi zastitili njihove interese. Jednom je jos pomenuo da bi povuko svije sto je uradio do sada i to znaci da bi povuko i skinuo moje ime zemljista i z.k, Moje pitanje da li stvarno moj advokat moze da ponisti i da povuce sve sto je bivsi suprug potpisao kod njega i notara i da sada skine moje ime sto je uslo u vlasnistvo i z.k. i svije sto je uradjeno do sada ako nemogu da mu isplatim zadnju ratu troskova? Znam da moze da me tuzi, ali neznam da li pokusava da me uplasi ili stvarno moze legalno da sve povuce nazad iz opcinskog suda i z.k sto je uradio i sto je opcinski sud vec dao odluku? Molim vas za iskreni odgovor..
#3716
Andriana1999 wrote: Sun Jan 12, 2020 6:28 pm, Moje pitanje da li stvarno moj advokat moze da ponisti i da povuce sve sto je bivsi suprug potpisao kod njega i notara i da sada skine moje ime sto je uslo u vlasnistvo i z.k. i svije sto je uradjeno do sada ako nemogu da mu isplatim zadnju ratu troskova? Znam da moze da me tuzi, ali neznam da li pokusava da me uplasi ili stvarno moze legalno da sve povuce nazad iz opcinskog suda i z.k sto je uradio i sto je opcinski sud vec dao odluku?
poštovana, kako svaki upis u zemljišne knjige mora imati pravni temelj, tako je nužno imati i temelj brisanja upisa,a koji u vašem slučaju ne postoji.
Vaš odvjetnik je takvim istupom postupio krajnje bezobrazno sa namjerom da Vas uplaši kako bi ishodio svoju tražbinu.
Jasno je da ste dužni za obavljene usluge advokata, za koje isti može da vas tuži i ishodi odluku suda, na temelju koje po pravomoćnosti i izvršnosti može pokrenuti postupak za prinudnu naplatu (ovršni postupak).

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]