BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
#2779
Vlada da plati milionski dug ili obustavljamo rad

Vlada Republike Srpske planirala je budžetom za narednu godinu isplatu samo dijela duga advokatima za zastupanja po službenoj dužnosti, zbog čega je Advokatska komora RS ostala pri odluci da 1. februara obustavi rad po službenoj dužnosti i odluku o tome objavila u Službenom glasniku RS.

Potvrdio je to za portal CAPITAL predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić dodajući da je odluka o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata na teritoriji RS u četvrtak objavljena u Službenom glasniku RS.

On je istakao da su predstavnici Komore imali desetak sastanaka sa ministrom pravde RS Antonom Kasipovićem, ali da dogovor nisu postigli.

„Ništa se nije promijenilo od momenta kada smo prije mjesec i po donijeli odluku da obustavimo rad po službenoj dužnosti ukoliko u Vlada u budžetu za 2019. ne obezbijedi oko 4,3 miliona koliko nam duguje. Vlada je u budžet uvrstila oko 2,5 miliona KM, dok oko 1,7 miliona KM nije uvršteno, jer tvrdi da će taj novac biti isplaćen u redovnom poslovanju i da se već nalazi u trezoru u redu čekanja. Advokati smatraju da taj novac neće biti isplaćen, jer nije planiran i to je glavni razlog zbog kojeg nismo odustali od odluke i zbog kojeg će 1. februara biti obustavljen rad u predmetima po službenoj dužnosti“, naglasio je on.

S druge strane, ministar pravde RS Anton Kasipović kaže da nema nikakvog razloga za obustavu rada, jer je Vlada u budžetu za iduću godinu obezbijedila 2,6 miliona KM da se isplate naknade advokatatima za odbrane po službenoj dužnosti koje nisu utužene. Preostali dug se, kako je pojasnio, odnosi na dug po pravosnažnim presudama u korist advokata.

„Pokušaćemo da postignemo i što veću dinamiku kod isplata po pravosnažnim sudskim presudama koje advokati imaju za ove naknade tako da sam uvjeren da će Ministarstvo pravde i Advokatska komora naći način da ne dođe do bilo kakve obustave rada ili štrajka“, naglasio je Kasipović.

Advokatska komora RS donijela je 10. novembra odluku da advokati obustave rad po službenoj dužnosti od 1. februara 2019. ukoliko im ne budu isplaćena dugovanja.

Radi se o dugu za 2010, 2011, 2012, 2013 i 2016. godinu, a obustava rada će se odnositi na odbranu okrivljenih u krivičnim postupcima za koje se advokati imenuju po službenoj dužnosti od strane države.

Izvor Capital

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]