BiH Pravo 2019.

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By almir1978
#3268
Poštovani,LP.Prije pet godina sam sa ocem sklopio ugovor o doživotnom izdržavanju.Taj ugovor je sklopljen kod notara.U tom ugovoru sam se ja obavezao da ću doživotno paziti oca,dok če on meni ostaviti pola stana nakon svoje smrti.Ja sam vlasnik druge polovine tog stana.Ono sto me interesuje jeste da li na ostavinskoj raspravi se moze neko umijesati i oboriti taj ugovor.Naime imam polubraču koja se baš i ne slažu sa tim,iako im je otac jasno stavio do znanja da stan želi dati meni.U tom stanu sam ja stanovao oni ne,i puno sam uložio u renoviranje.Sad su mirni,ali ne znam sta me čeka kad otac umre.Svaka informacija je korisna.Hvala!!!
By adrias
#3269
Pozdrav, dosadašnja praksa pokazuje da su jako rijetki slučajevi da se takvi ugovori ponište. Potrebno je da zainteresirane osobe (oni koji se s tim ugovorom ne slažu, u vašem slučaju vaša polubraća) dokažu kako je primatelj uzdržavanja (u vašem slučaju otac) npr. prilikom zaključenja ugovora bio prisiljen da ga sklopi/da je bio prevaren i sl.
Dakle na tim osobama je teret dokazivanja da ugovor nije s vlastitom voljom sklopio. Prema tome, ako je sva procedura ispoštovana nećete imati nikakvih problema. Lijep pozdrav
Narusavanje javnog reda i mira

Vrijeme 20:15 policajac na motociklu me zaustavlja[…]

Na sjednici Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda FB[…]

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCE[…]

Postovani, moj upit je sljedeci: Otac mi je prepis[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja