BiH Pravo 2019.

Bosanskohercegovački pravni portal

Nasljeđivanje, testament, zakonski i nužni dio
By almir1978
#3268
Poštovani,LP.Prije pet godina sam sa ocem sklopio ugovor o doživotnom izdržavanju.Taj ugovor je sklopljen kod notara.U tom ugovoru sam se ja obavezao da ću doživotno paziti oca,dok če on meni ostaviti pola stana nakon svoje smrti.Ja sam vlasnik druge polovine tog stana.Ono sto me interesuje jeste da li na ostavinskoj raspravi se moze neko umijesati i oboriti taj ugovor.Naime imam polubraču koja se baš i ne slažu sa tim,iako im je otac jasno stavio do znanja da stan želi dati meni.U tom stanu sam ja stanovao oni ne,i puno sam uložio u renoviranje.Sad su mirni,ali ne znam sta me čeka kad otac umre.Svaka informacija je korisna.Hvala!!!
By adrias
#3269
Pozdrav, dosadašnja praksa pokazuje da su jako rijetki slučajevi da se takvi ugovori ponište. Potrebno je da zainteresirane osobe (oni koji se s tim ugovorom ne slažu, u vašem slučaju vaša polubraća) dokažu kako je primatelj uzdržavanja (u vašem slučaju otac) npr. prilikom zaključenja ugovora bio prisiljen da ga sklopi/da je bio prevaren i sl.
Dakle na tim osobama je teret dokazivanja da ugovor nije s vlastitom voljom sklopio. Prema tome, ako je sva procedura ispoštovana nećete imati nikakvih problema. Lijep pozdrav
By Pravda
#3556
almir1978 wrote: Sat Jun 08, 2019 6:30 pm Naime imam polubraču koja se baš i ne slažu sa tim,iako im je otac jasno stavio do znanja da stan želi dati meni.U tom stanu sam ja stanovao oni ne,i puno sam uložio u renoviranje.Sad su mirni,ali ne znam sta me čeka kad otac umre.
U zemljišnim knjigama obavezno upišite zabilježbu ugovora (ako već niste), i savjesno izvršavajte ugovorom preuzete obaveze.
Regres

U tom slučaju, a na osnovu osnovne djelatnosti fir[…]

obzirom da sam ja jedno od troje tada maloljetne[…]

Alimentacija

Pozdrav, zanima me iznos alimentacije, jer kako v[…]

Kako je m9guce da je prodao stan te koji je pravn[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja