BiH Pravo 2014.-2020.

Bosanskohercegovački pravni portal

Državljanstva, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade ...
#3050
Izvinite moje pisanje ako nije bas stručno pisano. Ovako ja imam državljanstvo Hrvatske i tek sam danas saznala da bi mogla imati državljanstvo BiH. Ukratko:

Prošle godine sam izvadila potvrdu da nisam državljanin Bosne i Hercegovine i to sam predala u Njemačkoj Gradskoj Upravi kako bi dobila Njemačko državljanstvo; međutim odbili su me jer su moji roditelji upisani u Bosne i Hercegovine iko nisu tu živjeli dugo.

U Njemačkoj Gradskoj upravi su mi rekli da moram prvo nekako da provedem postupak upisa u državljanstvo BIH a potom odricanja od državljanstva BiH.

Otišla sam u Bosansku Ambasadu tamo su mi rekli da mi ne mogu pomoć i samo su mi dostavili neke provjere a do kojih su došli preko Ministarstva civilnih poslova BiH nakon pet mjeseci u kojim su provjerili moj državljanski statuz Bosne i Hercegovine slika je tu .

Šta raditi kakve poteze poduzeti znal ko šta više - imal ko informacije ?

Image
#3056
Ne znam Njemački možeš li ovo napisati na našem jeziku ? Kako vidim po Zakonu o državljanstvu BiH, tu je navedeno u članu 6 da ti je rok da bi se upisala u državljanstvo do 23 godine života.

Al iskreno ne znam najbolje da pronađeš stručnjaka, ovo je komplikovano za mene.
#3062
Ispričavam se moj glavni jezik je Njemački sad imam više od 23 godine a tu piše:

"U vezi zahtjeva Ministarstva inostranih poslova BIH za provjeru državljanskog statusa za Melanie, rođena:.... obavještavamo vas da su prema izvršenim provjerama roditelji imenovane državljani Bosne i Hercegovine i bili su državljani Bosne i Hercegovine u momentu njenog rođenja. U skladu sa odredbama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, porijeklom stiče državljanstvo Bosne i Hercegovine dijete čija su oba rodtelja bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja dok je članom 37 Zakona, između ostalog propisano da su sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava BiH, uključujući i sva lica koja su bili državljani R. BiH do 6.aprila.1992godine, državljani Bosne i Hercegovine.
Imajuću u vidu iznad navedeno, smatrate se državljaninom Bosne i Hercegovine po porijeklu roditelja i morate izvršiti naknadni upis u matične knjige rođenih gdje se vode njeni roditelji."
#3067
Gledam taj član 37 Zakona o državljanstvu BiH i tu piše stvarno:

"Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava, uključujući i sva lica koja su bila državljani R BiH do 6. aprila 1992. godine, su državljani Bosne i Hercegovine, dok će se državljanstvo lica naturalizovanih u periodu od 6. aprila 1992. do 01.januara 2006. godine odrediti u skladu sa čl. 40. i 41. "

Iskreno ne znam kako i šta.
#3072
Imas ovdje puno pitanja sa odgovorima, doduse sve je na Njemackom jeziku (sto tebi i odgovara), ako nadem na BiH jeziku postavit cu ovdje - klikni PITANJE I ODGOVORI - DRZAVLJANSTVO BiH

A ovdje imas na ovom forumu temu oko drzavljanstva od prije 3 godine: ISPIS IZ BiH DRZAVLJANSTVA CIJENA (tu takodje ima dosta korisnih informacija)

Ovdje imas jednu iz 2016 godine - http://forum.radiosarajevo.ba/viewtopic.php?f=43&t=335
#3079
Najbolje ti je da postupis kako je napisao legalist ovdje prije 3 godine na ovoj temi iznad:

Kako vidim ovi advokati su Bog drzavljanstvo za tu temu i sve novine samo njih kontaktiraju imas 20 clanaka na netu sa njima u zadnjih 20 godina.

legalis wrote: Mon Mar 07, 2016 8:50 am Zakon je, ljudi razmisljaju "najjeftinije je da ja to sam odradim" a izadje ga najskuplje... Takav nam je izgleda mentalitet zato i jesmo tu gdje smo, covjek kaze odoh ja sam sebi kucu napravit, a onda krene kisa padat, klizise i ode kuca :lol: :lol:

Pronasao sam na netu za tebe koji je advokat za to specijaliziran i bavi se sa drzavljanstvom duze od 25 god advokatskog znanja i poznanstva u toj oblasti, javi se i neka ti zavrsi ako moze da uzme tvoj predmet

1) Ne moras da ides u Bosnu i Hercegovinu nikako javi im se emailom

2) Zamolis advokata koji se cijeli zivot bavi oblascu državljanstva da primi tvoj predmet a javis mu se putem https://advokat-prnjavorac.com

3) Advokat ti sve objasni ti samo sto ti je nejasno pitas

4) Odradis sto treba, kad se sve okonca dodje ti na ruke u inostranstvo

Dovoljno je da vidis da ih preporucuju ambasade Njemacke, Amerike, Austrije, Spanije, UK, Norveške, Svicarske i njihove ocjene od drugih korisnika i sve ce ti biti jasno kakvi su giganti.

Pogledaj ovaj forum, 2000g uradio proceduru bez dolaska u BiH preko advokatske kancelarija Prnjavorac, samo klikni Ispis iz BiH drzavljanstva
Image

#3087
Evo nasao sam na njihovoj web stranici i na nasem jeziku pa sam ovdje copy / past:

"Pitanja i odgovore smo poredali od onih najčešće postavljenih do manje čestih u zadnjih nešto više od 25 godina, pa da krenemo:

Pitanje: Da li postoji mogućnost bez mog dolaska u Bosnu i Hercegovinu da Vi kao moj advokat, za mene prijavite brak, regulišete prezime, pripremite sve dokumente u Bosni i Hercegovini i završite proceduru odricanja od BiH državljanstva ?
ODGOVOR ADVOKATA: Vaš dolazak u Bosnu i Hercegovinu nije potreban. Sve možemo uraditi za Vas na osnovu punomoćja kojeg ćete dobiti od nas i istu ovjeravate pred notarom u inostranstvu.


Pitanje: Šta mi je potrebno da bi se mogao odreći državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Odgovor advokata: Prvo i najvažnije jeste da imate garanciju za sticanje državljanstva strane države ili dokaz da ste već stekli strano državljanstvo i potvrdu o stalnom prebivalištu u toj državi.


Pitanje: Ne posjedujem važeći pasoš Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez njega ?
Odgovor advokata: Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće putne isprave BiH.


Pitanje: Ne posjedujem ličnu kartu Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez lične karte ?
Odgovor: Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće lične karte BiH.


Pitanje: Ukoliko se odreknem državljanstva Bosne i Hercegovine, da li mogu da naslijedim imovinu nakom smrti mojih roditelja ?
Odgovor: Strani državljani su izjednačeni sa domaćim državljanima u pogledu nasljedstva. Dakle Vi možete da naslijedite imovinu bez ograničenja kao strani državljanin.


Pitanje: Ukoliko mi prestane državljanstvo BiH odricanjem i steknem državljanstvo Njemačke, da li ja mogu u Bosni i Hercegovini da kupim nekretninu ili da mi neko pokloni nekretninu npr kuću, vikendicu, stan ?
Odgovor: Kao državljanin SR Njemačke, možete bez ograničenja da stičete vlasništvo nad nekretninama u Bosni i Hercegovini – vrijedi princip reciprociteta.

Pitanje: Moja majka i otac su bili državljani BiH u trenutku mog rođenja, međutim ja nisam upisana u Bosni i Hercegovini niti u knjizi rođenih niti knjizi državljana Bosne i Hercegovine, da li možete za mene da izvadite potvrdu da nisam državljanin BiH ?
Odgovor: Potvrda da niste državljanin BiH se ne može izdati na državnom nivou jer u BiH ne postoji nadležni državni organ koj ima takvu evidenciju. Moguće je dobiti uvjerenje u lokalnom matičnim uredu gdje se vode Vaši roditelji da Vi nemate državljansvo Bosne i Hercegovine, ali je posebno bitno da znate da Vi po Zakonu o državljanstvu BiH imate pravo na državljanstvo BiH na osnovu roditeljima, i da će od Vas vlasti u inostranstvu tražiti da se naknadno upišete u knjigu državljana BiH i knjigu rođenih, a zatim obavite proceduru odricanja od BiH državljanstva. Odnosno ispisa iz državljanstva BiH

Pitanje: Proceduru odricanja od državljanstva BIH bi radili moj suprug, ja i naše dvoje maloljetne djece. Koliko mi plaćamo taksi državi BiH, da li 4 posebne takse ili jednu taksu ?
Odgovor: Vi plaćate kao porodica ukupno jednu jedinstvenu taksu, s obzirom da živite na istoj adresi i da su djeca maloljetna. Koliko kosta ispis iz bosanskog drzavljanstva


Pitanje: Moja djeca su maloljetna imaju 3 i 14 godina rodjena su u Njemackoj, ja i moja žena smo državljani BiH, da li moramo upisati djecu u knjigu državljana BiH i knjigu rođenih BiH ili da moja supruga i ja bez djece prođemo kroz postupak ispisa iz bosanskog državljanstva ?
ODGOVOR: U skladu sa zakonom o državljanstvu BiH sticanje državljanstva BiH po porijeklu navodi da: Dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava stiče državljanstvo BiH porijeklom, na načine: 1. čija su oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja;
2. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme rođenja djeteta i dijete je rođeno na teritoriji BiH; 3. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, a dijete je rođeno u inostranstvu, ako bi ono inače bilo bez državljanstva;
4. Ako je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu za evidentiranje državljanstva BiH nadležnom organu.
Dakle, potrebno je prvo upisati vašu djecu u knjigu državljana BiH, i knjigu rođenih BiH, a onda Vi radite proceduru odricanja od BiH državljanstva kao cjelokupna porodica o trošku jedne administrativne takse.


Pitanje: Cijena administrativne taksa za ispis iz bosanskog državljanstva za državu Bosnu i Hercegovinu iznosi cca 425,- EUR za porodicu, recite nam da li je porodica brat i sestra ako rade proceduru ispis iz drzavljanstva BiH bez roditelja ?
Odgovor: Prema zakonu za članove uže porodice - bračni par i djeca, plaća se jedna taksa pod uslovom da svi žive na istoj adresi, a za punoljetnu djecu preko 23 godine starosti potrebno je dostaviti dokaze da su nezaposleni ili na redovnom školovanju. Dakle brat i sestra ispunjavaju uslove da plate jednu administrativnu taksu samo pod uslovom da sa njima proceduru radi bar jedan od roditelja i da su mlađi od 23 godine te svi skupa žive na istoj adresi.


Pitanje: Živim u Njemačkoj/Austriji, pored garancije za sticanje državljanstva Njemačke/Austrije, posjedujem i državljanstvo Hrvatske, s obzirom da je administrativna taksa za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine a radi posjedovanja državljanstva Hrvatske samo 110 EUR-a da li ja mogu raditi proceduru ispisa iz državljanstva BiH a radi posjedovanja državljanstva Hrvatske ?
Odgovor: Samo pod uslovom da ste i dalje prijavljeni sa adresom prebivališta u Hrvatskoj – potrebno je napomenuti da je u Hrvatskoj stupio novi Zakon o prebivalištu od 01.01.2013.g. koji nalaže da lica koja zaista ne žive na adresi u Hrvatskoj su dužna da se odjave sa adrese (jedno fizičko lice jedna adresa u EU).


Pitanje: Rođen sam u Njemačkoj, nemam niti BiH pasoš niti BiH ličnu kartu, niti sam upisana u državljanstvo Bosne i Hercegovine, dobio sam obavijest od Njemačke ureda za strance da se moram uraditi odricanje od bosanskog državljanstva, i da isto navodno imam jer su mi roditelji državljani BiH ?
Odgovor: - Ako su su vaši roditelji (jedan ili oba roditelja) bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme kada ste se Vi rodili. U skladu sa odredbama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, porijeklom stiče državljanstvo Bosne i Hercegovine dijete čija su oba rodtelja bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja dok je članom 37 Zakona, između ostalog propisano da su sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava BiH, uključujući i sva lica koja su bili državljani R. BiH do 6.aprila.1992godine, državljani Bosne i Hercegovine.
Imajuću u vidu iznad navedeno, smatrate se državljaninom Bosne i Hercegovine po porijeklu roditelja i morate izvršiti naknadni upis u matične knjige rođenih i knjige državljana po mjestu gdje se u Bosni i Hercegovini vode vaši roditelji.


Pitanje: Ako imam pasoš Bosne i Hercegovine, da li ga mogu zadržati nakon okončanja postupka odricanja od BiH državljanstva ?
Odgovor advokata: Na osnovu člana 19. stav 3. Zakona o državljanstvu BiH, državljanstvo BiH prestaje osobi kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi i kada se stranci uruči rješenje o odricanju od državljanstva Bosne i Hercegovine. Cijeneći navedeno prilikom uručenja rješenja o odricanju od državljanstva BiH, osoba koja ima putnu ispravu BiH, a kojoj prestaje državljanstvo, dužna je predati putnu ispravu BiH ovlaštenom službeniku na trajno deponovanje u Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Dakle pasoš Bosne i Hercegovine se trajno oduzima, nije ga moguće vratiti nakon postupka odricanja bosanskohercegovačkog državljanstva.


Pitanje: Punoljetan sam, dobio sam u inostranstvu garanciju da će mi državljanstvo biti dodijeljeno nakon što se odreknem od državljanstva Bosne i Hercegovine, međutim ja i nemam državljanstvo BiH. Moja mama je državljanin BiH, tata mi je stranac, nisam rođen u BiH, kako je moguće da od mene zahtijevaju odricanje od BiH državljanstva kojeg nemam ?
Advokat odgovora: Prema Zakonu o državljanstvu BiH, član 6 (sticanje državljanstva BiH porijeklom), stav 4 navodi: „Ako je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu za evidentiranje državljanstva BiH nadležnom organu.“ Dakle u konkretnom slučaju Vi imate pravo na državljanstvo BiH u skladu sa Zakonima BiH, potrebno je da izvršite upise u knjigu državljana BiH, zatim knjigu rođenih BiH, kako bi zatim nakon svih postupak proveli proceduru odricanja od državljanstva BiH.

Pitanje: Da li može maloljetno dijete samo raditi proceduru odricanja od BiH drzavljanstva ?
Odgovor advokata: Maloljetno dijete samostalno ne može obaviti proceduru odricanja od BiH državljanstva. Sa njim postupak mora proći jedan od roditelja, uz saglasnost onog roditelja koji ne radi proceduru odricanja od državljanstva odnosno ako je roditelj stranac dokaz o stranom državljanstvu roditelja.


Pitanje: Sklopila sam brak u inostranstvu, zatim sam se razvela u inostranstvu, a potom zakljucila novi brak u inostranstvu, ništa od toga nije upisano u Bosni i Hercegovini, kako postupiti a sve u svrhu ispisa iz bosanskog državljanstva ?
Advokat odgovora: Potrebno je prijaviti prvi brak, zatim provesti proceduru priznanja strane sudske odluke o razvodu braka iz inostranstva, a zatim prijaviti aktuelni brak i Vaše aktuelno prezime.


Pitanje: Da li vašu punomoć za odricanje od bosanskog državljanstva moram prevesti na Njemački jezik prije ovjere kod notara ?
Odgovor advokata: Punomoć za postupak odricanja od drzavljanstva Bosne i Hercegovine ne prevodite, notar u inostranstvu vrši samo ovjeru Vašeg identiteta, notar u inostranstvu će navesti: „Der Text der Urkunde ist in einer Sprache abgefasst, deren die Notarin nicht mächtig ist.“


Pitanje: Sklopila sam brak u inostranstvu, promjenila prezime te upisala braka u Bosni i Hercegovini u matičnom uredu, moj pasoš BiH i lična karta BIH su trenutno na djevojačko prezime, da li moram izvaditi novi pasoš i novu ličnu na aktuelno prezime ako želim provesti postupak odricanja od bosanskog državljanstva ?
Odgovor advokata: Nije potrebno vaditi novi pasoš niti ličnu kartu BiH – može se koristiti putna isprava i lična karta na djevojačko prezime – bitno je da je brak uredno upisan u matičnim knjigama, te da ste u rodnom listu i uvjerenju o državljanstvu BiH navedeni sa urednim i aktuelnim prezimenom.


Pitanje: Da li mogu da vratim državljanstvo Bosne i Hercegovine, nakon ispisa iz BiH državljanstva ?
Advokat odgovora: Lice kojem je državljanstvo BiH, radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo odricanjem ili otpustom, može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz člana 9., osim uslova iz stava 1. tač. 1. i 2.., samo ako ima odobren privremeni boravak najmanje posljednju godinu na teritoriji BiH ili odobren stalni boravak. Međutim budići da Bosne i Hercegovina ima ugovor o dvojom državljanstvu samo sa tri države, morate sačekati da BiH postane članica EU – jer samo u tom slučaju većina država odobrava dvojno državljanstvo (među kojima nije Austrija – naime Austrija ne dopušta dvojno državljanstvo niti sa državama članicama EU).


Pitanje: Nakon što Vama predam svu dokumentaciju koja je neophodna za proceduru odricanja bosanskog državljanstva da li mogu da zadržim pasoš BiH jer mi je potreban za putovanje ?
Advokat: Pasoš BiH možete koristiti sve dok je kod Vas u posjedu, i nije smetnja da za Vas uredno pokrenemo postupak odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine, ali nam je pasoš BiH u orginalu ukoliko isti posjedujete potreban da bi mogli završiti proceduru; jer se isti polaže u orginalu prilikom dizanja rješenja o odricanju državljanstva BiH.


Pitanje: U inostranstvu sam zaključila brak i promijenila prezime, da li se to mora prijaviti u Bosni i Hercegovini radi postupka ispisa iz državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Advokat odgovora: Obavezno, prezime koje imate u inostranstvu mora biti i u Bosni i Hercegovini upisano.


Pitanje: Proceduru odricanja od BIH državljanstva želimo uraditi ja i moje maloljetno dijete, otac djeteta ne želi raditi proceduru odricanja od BiH državljanstva ?
Advokat odgovora: Postupak je moguće obaviti uz saglanost oba roditelja mldb djeteta, ili uz saglasnost Vas kao majke roditelja, a ako je otac strani državljanin a ne želi da da saglasnost, tada je potreban orginalni dokaz o državljanstvu za roditelja koji je stranac. U koliko je dijete starije od 14 godina, neophodan je i njegova saglasnost.
Kada je drugi roditelj stranac, za njega se prilaže uvjerenje o državljanstvu druge države. U slučaju kada je drugi roditelj umro, za njega se prilaže izvod iz matične knjige umrlih. Ako je jednom od roditelja oduzeto roditeljsko pravo, prilaže se odluka suda o oduzimanju roditeljskog prava. Nije dovoljno ako je presudom o razvodu braka dijete na brigu i staranje dato jednom roditelju, sudska odluka se mora priznati u Bosni i Hercegovini. Odricanje od bosanskog drzavljanstva u Njemackoj


Pitanje: Gdje se vrši plaćanje novca za taksu u potrebe postupka ispisa iz bosanskog državljanstva ?
Advokat odgovara: Novac namijenjen za administrativnu pristojbu za postupak odricanja od državljanstva BiH se plaća na račun Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.


Pitanje: Da li postoji bilo kakva mogućnost da ne radim proceduru odricanja bosanskog državljanstva kako bi stekao državljanstvo SR Njemačke / Austrije ?
Odgovor: Na žalost takva mogućnost ne postoji, jer je vašim zakonodavstvom zabranjeno posjedovanje dvojnog državljanstva sa državama koje nisu članice EU.


Pitanje: Da li postoji mogućnost ulaganja žalbe na rješenje o odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Odgovor advokata: Rješenje o prestanku BiH državljanstva je konačno i protiv istog nije dozvoljena žalba, ali se može osporavati podnošenjem tužbe Upravnom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana preuzimanja rješenja o odricanju od državljanstva BiH.


Pitanje: Moj bračni partner je stranac da li možemo priložiti za proceduru odricanja od BiH državljanstva uvjerenje bračnog partnera države koju nije priznala Bosna i Hercegovina ?
Odgovor: Uvjerenja o državljanstvu država koje BiH nije priznala se ne prihvataju u postupku odricanja od BiH državljanstva.


Pitanje: Moje dijete je maloljetno ima 6 g, a ja sam se ispisao iz BiH državljanstva prije 3 godine, supruga je strana državljanka (Austrija). Da li naše mldb dijete može samo raditi proceduru ispisa iz bosanskog državljanstva preko Vas ?
Advokat:: Djetetu koje živi u inostranstvu i ima zagarantovano državljanstvo druge države ili državljanstvo druge države, prestaje državljanstvo BiH odricanjem od BiH državljanstva na zahtjev oba roditelja kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem od državljanstva, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo odricanjem od državljanstva uz saglasnost drugog roditelja koji je državljanin Bosne i Hercegovine, ili na zahtjev jednog roditelja kojem je državljanstvo BiH prestalo odricanjem od državljanstva, ako je drugi roditelj mrtav ili je izgubio roditeljsko pravo ili je stranac ili osoba bez državljanstva ili na zahtjev usvojioca ako mu je prestalo državljanstvo BiH odricanjem od državljanstva i odnos između usvojioca i usvojenog djeteta je odnos potpunog usvojenja. Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.


Pitanje: Uradio sam postupak ispisa iz BiH državljanstva u međuvremenu sam izgubio uslove za državljanstvo Norveške / Danske / Švedske, šta da radim – sada sam osoba bez državljanstva ?
Odgovor: Zavisno od vaše pravne situacije, a sukladno konvenciji o državljanstvu, postoji rješenje za Vas da se vrati državljanstvo Bosne i Hercegovine i poništi rješenje o prestanku državljanstva BiH.


Pitanje: Zašto je moje rješenje o odricanju BiH državljanstva napisano ćirilićnim pismom ?
Advokat odgovara: Službena pisma u BIH su latinica i ćirilica.


Pitanje: Ko donosi odluke o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine ili ispisu iz bosanskog državljanstva ?
Odgovor: Odluke o sticanju ili prestanku bosanskohercegovačkog državljanstva donosi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sarajevo. Molba za sticanje, otpust ili odricanje iz državljanstva BiH mora se neposredno podnijeti Ministarstvu.


Pitanje: Kako u pogledu vojske i ispisa iz bosanskog državljanstva - da li postoje prepreke kod odricanje od državljanstva BiH u odnosu na vojni rok?
Odgovor: U Bosni i Hercegovini ne postoji obavezni vojni rok.

Pitanje: Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva – administrativna taksa, ako proceduru prvo radi muž i sin, a nakon pola godine majka i kćerka (nemamo svi garanciju u istom trenutku) ?
Odgovor: U toku jedne kalendarske godine, jedna porodica plaća jednu administrativnu taksu. Dakle ako se Vaša porodica odriče od bosanskog državljanstva u istoj kalendarskoj godini ukupno će biti jedna administrativna taksa.


Pitanje: Kako vršite tumačenje Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegivine nakon donošenja Rješenja od strane Ustavnog suda BiH dana 29.09.2012. godine kojom je utvrđeno da da čl. 17. i 39. stav 1. Zakona o državljanstvu nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine - da li je potrebno da radimo ispis iz bosanskog državljanstva ili nam je ono "automatski prestalo"
Odgovor advokata: Odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-9/11 od 23.09.2011. godine, utvrđeno je da čl. 17. i 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH" br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 82/05, 43/09 i 76/09), nisu u skladu sa članom I/7.b) i d) Ustava Bosne i Hercegovine i naloženo njeno izvršenje u roku od šest mjeseci. Rješnjem Ustavnog suda BiH broj: U-9/11 od 28.09.2012. godine, utvrđeno je da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila navedenu Odluku Ustavnog suda BiH u ostavljanom roku, te da navedene zakonske odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja tog Rješenja u Službenom glasniku BiH. U skladu sa nevedenim, državljani BiH koji su stekli, odnosno koji steknu državljanstvo druge države bez odricanja od državljanstva BiH, ostaju državljani Bosne i Hercegovine, jer je poništavanjem navedenih zakonskih odredbi od strane Ustavnog suda BiH, prestala pravna mogućnost da im nadležni organi Bosne i Hercegovine utvrde prestanak državljanstva BiH zbog sticanja državljanstva druge države. Državljani BiH koji su se u postupku sticanja drugog državljanstva uradili ispis iz bosanskog državljanstva, odricanjem od bosanskog državljanstva su postali stranci i navedena Odluka Ustavnog suda BiH nema nikakvog uticaja - nije pravno relevantna za njihov državljanski status. Oni, kao i svi drugi stranci, u postupku eventualnog sticanja državljanstva BiH, moraju ispuniti zakonske uslove propisane odredbama čl. 9.-13. navedenog Zakona (odredbe o naturalizaciji i olakšanoj naturalizaciji).

Pitanje: Da li punomoć koju ste nam dosatavili a za postupak ispis iz BiH državljanstva možemo da ovjerim pred Ambasadom Bosne i Hercegovine / Konzulatom Bosne i Hercegovine u inostranstvu ?
Advokat: Punomoć možete ovjeriti pred Konzulatom BiH / Ambasadom BiH – ukoliko Vam je blizu, ukoliko nije možete pred najbližim notarom u inostranstvu.


Pitanje: Kako se dokazuje državljanstvo Bosne i Hercegovine ?
Odgovor advokat: Državljanstvo BiH i državljanstvo entiteta se dokazuje uvjerenjem o državljanstvu BiH i uvjerenjem o državljanstvu entiteta ili pasošem Bosne i Hercegovine.
#3093
kanevil-bih wrote: Thu Mar 14, 2019 8:27 am Najbolje ti je da postupis kako je napisao legalist ovdje prije 3 godine na ovoj temi iznad:

Kako vidim ovi advokati su Bog drzavljanstvo za tu temu i sve novine samo njih kontaktiraju imas 20 clanaka na netu sa njima u zadnjih 20 godina.
legalis wrote: Mon Mar 07, 2016 8:50 am Zakon je, ljudi razmisljaju "najjeftinije je da ja to sam odradim" a izadje ga najskuplje... Takav nam je izgleda mentalitet zato i jesmo tu gdje smo, covjek kaze odoh ja sam sebi kucu napravit, a onda krene kisa padat, klizise i ode kuca :lol: :lol:

Pronasao sam na netu za tebe koji je advokat za to specijaliziran i bavi se sa drzavljanstvom duze od 25 god advokatskog znanja i poznanstva u toj oblasti, javi se i neka ti zavrsi ako moze da uzme tvoj predmet

1) Ne moras da ides u Bosnu i Hercegovinu nikako javi im se emailom

2) Zamolis advokata koji se cijeli zivot bavi oblascu državljanstva da primi tvoj predmet a javis mu se putem https://advokat-prnjavorac.com

3) Advokat ti sve objasni ti samo sto ti je nejasno pitas

4) Odradis sto treba, kad se sve okonca dodje ti na ruke u inostranstvo

Dovoljno je da vidis da ih preporucuju ambasade Njemacke, Amerike, Austrije, Spanije, UK, Norveške, Svicarske i njihove ocjene od drugih korisnika i sve ce ti biti jasno kakvi su giganti.

Pogledaj ovaj forum, 2005g prije 11 godina uradio preko advokatske kancelarija Prnjavorac, samo klikni Ispis iz BiH drzavljanstvaTako bih zaista najdraže i uradila upis i ispis iz bosanskog drzavljanstva preko advokata, al moj predmet je specifičan jer nemam državljanstvo Bosne i Hercegovine, možda moram da dođem u Bosnu i Hercegovinu da bi sve to uradila izvadila pasoš ? Jer ako sam razumjela dopis ovdje mi Ministar kaže da se moram lično obratiti lokalnoj zajednici unutar Bosne i Hercegovine ?
#3109
Da li je itko LEGALNO zadrzao Bosansko drzavljanstvo i uzeo uz to Njemacko kao drugo?

Ne racunam one naivne sheme ispisa iz Bosanskog, pa odmah po dobivanju rjesenja o ispisu ulaganja zalbe na isto i ponovnog upisa u Bosansko drzavljastvo (sto automatski ponistava Njemacko drzavljanstvo - a kasnije ce narusiti zakon o privatnosti podataka i odgovoriti BRD upit da li je Herr/Frau XY Bosanski drzavljanin).

To pitanje postavljam radi ovog clanka:

AUSTRIJA ODUZIMA DRŽAVLJANSTVA :
Hiljade DVOJNIH DRŽAVLJANA u strahu, prvi na udaru Turci zatim Bosanci, Hrvati i Srbi...

Odluka Upravnog suda Austrije na rješenja pokrajinskih vlasti o oduzimanju austrijskog državljanstva dvojnim državljanima zabrinula je mnoge u Austriji, pre svega one turskog porijekla a svakako i one sa prostora Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske.

Aprila 2018 godine je Slobodarska partija Austrije (FPO) predala austrijskim vlastima spisak sa više hiljade imena Austrijanaca turskog porijekla, koji navodno imaju i dalje tursko državljanstvo. Na osnovu toga su pokrajine pokrenule istragu i u više stotina slučajeva već zatražile od osumnjičenih lica da dokažu da nemaju i drugi pasoš onaj Turske, Bosne, Srbije, Hrvatske..., i čak donijele odluku o oduzimanju austrijskog državljanstva.

Na te Austrijskih vlasti je više lica je podnijelo tužbu nadležnom sudu, koji je sada donio prve presude. Magistrat 35 u tri slučaja utvrdio je da postoji osnova za oduzimanje austrijskog državljanstva, na šta su se pogođeni žalili sudu. Upravni sud u Beču saopštio je juče da je potvrdio odluke bečkih vlasti o oduzimanju državljanstva. Sud je u sva tri slučaja potvrdio odluku o oduzimanju državljanstva, rekao je Verner sedlak šef Magistrata 35 u Austriji.

Sud je potvrdio pravno gledište vlasti. Te tri osobe su time retroaktivno izgubile austrijsko državljanstvo", objasnio je Sedlak. Presude bi mogle imati posledice ne samo po Austrijance turskog porekla koji su ilegalnim putem zadržali ili ponovo zatražili i dobili turski pasoš, već sve Austrijance stranog porekla koji se nisu odrekli bosanskog državljanstva kako to zakon nalaže, starog državljanstva.

Zbog provjere duge liste osumnjičenih Austrijanaca turskog porekla Magistrat 35 u Beču čak je povećao i broj službenika, tako da se može u naredom periodu, ako sud presudi u korist vlasti, očekivati dalja provera sumnjivih slučaja.

U Beču je do sada izdato četiri rešenja o odužimanju austrijskog državljanstva, a na nivou Austrije to je već više od 30. Mnogi Austrijanci turskog porekla iskoristili su zatvorenost turskih vlasti za pružanje informacija drugim zemljama da se ponovo upišu u državljanstvo Turske. Zakon o državljanstvu Austrije kaže da se pored austrijskog ne može imati drugo državljanstvo.

Da bi se imalo dvojno državjanstvo neophodno je dobiti dozvolu od austrijskih vlasti i to pre sticanja drugog.

Gubitkom austrijskog državljanstva mnogi bi izgubili cijelu egzistenciju, jer se državljanstvo oduzima retroaktivno (od monenta dodjele). To znači da se poništavaju svi ugovori koji su vezani za austrijsko državljanstvo i to retroaktivno. Među tim ugovorima su pre svega ugovori o kupovini nekretnine, kao i dobijanje podsticaja.

Takođe oduzimanjem državljanstva lice bi imalo teške posledice po pitanju prava na boravak i rada u Austriji. Takvo lice moralo bi podneti zahtev za dobijanje boravišne dozvole, ili humanitarno pravo boravka, a dobijanje tih dozvola može dugo trajati.

Pošto pogođeno lice za vreme riješavanja boravišnog statusa nema dozvolu rada preti mu gubitak radnog mjesta.

Izvor: Tanjung"


Ne znam na koji nacin su zadrzali dvojna ?
#3120
Piše: "Nekoliko decenija ranije u nekim pokrajinama Austrije nije bilo obavezno oricanje od državljanstva BiH, što su naši državljani naravno iskoristili.

Sa druge strane u SR Njemačkoj određeno vrijeme je bila na snazi zakonska formulacija: "Da ukoliko su troškovi odricanja od državljanstva veliki, u tom slučaju lice nije dužno da provede postupak odricaja od BiH državljanstva, ali da kada ti uslovi prestanu, državljani BiH su dužni da provedu postupak; međutim niko nije kontrolisao da li su ti uslovi prestali te da li su naši državljani obavili naknadno proceduru gubitka državljanstva kada je administrativna taksa sa 1.700 KM smanjena na 800 KM, što je dovelo do situacije da pojedini naši državljani imaju dvojna državljanstva sa državama koje to ne dopuštaju" navodi na naš list advokat Prnjavorac.

Izvor: https://www.krstarica.com/zivot/ziveti- ... vljanstva/
#3138
Jaoooooo 5.000 KM ga kostalo, sam radio i to 2 godine trajalo:

Hiljade osoba godišnje plaćaju blizu 5.000 KM da urade proceduru odricanja bosanskog državljanstva samostalno

U našoj državi bar jedna osoba dnevno odrekne se BiH državljanstva. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH je u posljednjih 20 godina ostala bez više od 80.000 državljana Bosne i Hercegovine. Demografi upozoravaju da je problem jer država ostaje bez radnog i reproduktivno sposobnog stanovništva, koje se odlučuje za državljanstvo druge zemlje najčešće iz ekonomskih razloga ili egzistencijalnih problema, piše Radio Slobodna Evropa.

Mirza Omerović koji u Austriji živi od 2003. godine, BiH državljanstva se odrekao prije nekoliko godina iz, kako kaže, čisto praktičnih razloga.

"To nije to bila laka odluka, ali kad pogledamo stvari, ja u Austriji živim 13 godina i mnogo mi je lakše sa dokumentima države u kojoj trenutno boravim. Moramo shvatiti da austrijski pasoš nudi mnogo više mogućnosti. Ja sada mogu mnogo više da putujem, mogu da živim ili radim bilo gdje u Evropi, tako da sam u jednom trenutku shvatio da meni državljanostvo BiH, u stvari, nije ni potrebno, iako bih najviše volio da imam oba državljanstva", kazao je Omerović.

"Cijeli postupak sam radilo lično i uključujući sve takse i ispisnice iz BiH koje sam morao da izvadim, mene su koštale oko 5.000 KM (više od 2.500 eura) ,a sam prelazak sa jednog na drugo državljanstvo trajao je dvije godine. Ipak, nije mi žao. Kad se sjetim kako su me na hrvatskoj granici sa bosanskim pasošem maltretirali, a kako im sada samo mahnem rukom – to je neprocjenjivo", objašnjava Omerović. Ispis iz bosanskog drzavljanstva

Prema podacima Ministarstva, najviše državljana BiH državljanstva se ispisalo iz BiH državljanstva 2003. godine i to oko 8.000. U narednim godinama broj odricanja državljanstava BiH se smanjivao, dok je to danas oko 3.500 godišnje.

Demograf iz Sarajeva smatra da tu nema ništa ćudno što se ljudi odriču BiH državljanstva niti to ne iznenađuje, ali da u zemlji gdje više ljudi umire nego što se rađa, to može predstavljati problem. Odriče ih se jako malo, dok ih deset puta više godišnje odlazi iz Bosne i Hercegovine za boljim životom.

"Ovo je i de iure i de facto iseljavanje, jer ako ljudi traže promjenu državljanstva, oni se vjerovatno više nikada neće vratiti u BiH. Ono što je najbolnije je što su to radno aktivne i reproduktivno sposobne osobe, a kad takve osobe zauvijek napuštaju zemlju – znate ko u toj zemlji ostaje".

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH Sarajevo, ostale zemlje u Evropi nisu izrazile spremnost da sa BiH potpišu sporazum o dvojnim državljanstvima.

Prema mišljenju stručnjaka, sporazum o dvojnim državljanstvima sa zemljama u Evropi sigurno bi doprinio da se građani Bosne i Hercegovine ne odriču BiH državljanstva u ovolikom broju. ispis iz drzavljanstva BiH

Za sada sporazum o dvojnim državljanstvima BiH je potpisala sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom, dok su u najavi pokušaji uspostavljanja sporazuma sa Crnom Gorom i Turskom.

Izvor: Radio Slobodna Evropa.
#3367
Postovani,
Ja sam se odrekla drzavljanstva BiH jos 2013g,prosala sam cjelokupnu proceduru koja je tada bila,dobila sam uvjerenje o odricanju BiH državljanstva koje sam prilozila tokom sticanja Slovenskog drzavljansta.Ove godine sam prvi put trazila povrat poreza, na carini na izlazu iz BiH prilozila sam obrazac ali nisam mogla povratiti ga jer mi je carinik rekao da nisam ispisana iz drzavljanstava BiH. Zanima me sta da uradim u ovoj situaciji? Da li postoji mogucnos da sad imam dvojno drzavljansto i da izvadim licnu kartu jer nisam ispisana ili ipak nesto drugo da uradim?

Takode me zanima da li ja sada kao stranac mogu da kupim nekretninu u Bosni i Hercegovini ?
Unaprijed zahvaljujem.
#3368
Pozdrav Amra, sigurno imas taj dokument gdje ti je prestalo drzavljanstvo BIH jos kod sebe u kopiji - otidji sa njim u maticni ured u BiH ili u MUP u BiH pogledaj zasto te nisu obrisali, mozda je neka greska u pitanju.

Sto se tice nekretnina, gore iznad je detaljno napisano da mozes da kupis nekretnine kao stranac, samo procitaj.
#3374
Lega wrote: Fri Aug 02, 2019 7:19 am Pozdrav Amra, sigurno imas taj dokument jos kod sebe u kopiji - otidji sa njim u maticni ured ili u MUP pogledaj zasto te nisu obrisali, mozda je neka greska.
Te potvrde sam ja predala za sticanje drugog drzavljanstava, imam neke druge domumente pa otici cu da provjerim sta dalje. Hvala

prije momenta sklapanja braka ja sam sacinio pred[…]

Krivična prijava

hvala

hvala vam puno, mnogo ste mi pomogli sa mali savje[…]

Regres

Ako je radnik počeo s radom u augustu 2018. godine[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja