BiH Pravo 2014.-2020.

Bosanskohercegovački pravni portal

Državljanstva, boravišta, udruge, lokacijske, građevinske i ine dozvole, povrat nacionalizirane imovine, komunalne naknade ...
#3050
Izvinite moje pisanje ako nije bas stručno pisano. Ovako ja imam državljanstvo Hrvatske i tek sam danas saznala da bi mogla imati državljanstvo BiH. Ukratko:

Prošle godine sam izvadila potvrdu da nisam državljanin Bosne i Hercegovine i to sam predala u Njemačkoj Gradskoj Upravi kako bi dobila Njemačko državljanstvo; međutim odbili su me jer su moji roditelji upisani u Bosne i Hercegovine iko nisu tu živjeli dugo.

U Njemačkoj Gradskoj upravi su mi rekli da moram prvo nekako da provedem postupak upisa u državljanstvo BIH a potom odricanja od državljanstva BiH.

Otišla sam u Bosansku Ambasadu tamo su mi rekli da mi ne mogu pomoć i samo su mi dostavili neke provjere a do kojih su došli preko Ministarstva civilnih poslova BiH nakon pet mjeseci u kojim su provjerili moj državljanski statuz Bosne i Hercegovine slika je tu .

Šta raditi kakve poteze poduzeti znal ko šta više - imal ko informacije ?

Image
Odricanje bosanskog drzavljanstva u Njemackoj - ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena zato mi je potreban advokat za ispis iz bosanskog drzavljanstva
#3056
Ne znam Njemački možeš li ovo napisati na našem jeziku ? Kako vidim po Zakonu o državljanstvu BiH, tu je navedeno u članu 6 da ti je rok da bi se upisala u državljanstvo do 23 godine života. Odricanje ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2020
Al iskreno ne znam najbolje da pronađeš stručnjaka, ovo je komplikovano za mene.
#3062
Ispričavam se moj glavni jezik je Njemački sad imam više od 23 godine a tu piše:

"U vezi zahtjeva Ministarstva inostranih poslova BIH za provjeru državljanskog statusa za Melanie, rođena:.... obavještavamo vas da su prema izvršenim provjerama roditelji imenovane državljani Bosne i Hercegovine i bili su državljani Bosne i Hercegovine u momentu njenog rođenja. U skladu sa odredbama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, porijeklom stiče državljanstvo Bosne i Hercegovine dijete čija su oba rodtelja bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja dok je članom 37 Zakona, između ostalog propisano da su sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava BiH, uključujući i sva lica koja su bili državljani R. BiH do 6.aprila.1992godine, državljani Bosne i Hercegovine.
Imajuću u vidu iznad navedeno, smatrate se državljaninom Bosne i Hercegovine po porijeklu roditelja i morate izvršiti naknadni upis u matične knjige rođenih gdje se vode njeni roditelji." Kazu da moram uraditi ispis iz bosanskog drzavljanstva a prvo upis...
#3067
Gledam taj član 37 Zakona o državljanstvu BiH i tu piše stvarno:

"Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava, uključujući i sva lica koja su bila državljani R BiH do 6. aprila 1992. godine, su državljani Bosne i Hercegovine, dok će se državljanstvo lica naturalizovanih u periodu od 6. aprila 1992. do 01.januara 2006. godine odrediti u skladu sa čl. 40. i 41. "

Iskreno ne znam kako i šta.
#3072
Imas ovdje puno pitanja sa odgovorima, doduse sve je na Njemackom jeziku (sto tebi i odgovara), ako nadem na BiH jeziku postavit cu ovdje - klikni PITANJE I ODGOVORI - DRZAVLJANSTVO BiH

A ovdje imas na ovom forumu temu oko drzavljanstva od prije 3 godine: ISPIS IZ BiH DRZAVLJANSTVA CIJENA (tu takodje ima dosta korisnih informacija)

Ovdje imas jednu iz 2005 godine - https://www.forum-bosanskog-naroda.de/i ... va-BiH.htm
#3079
Najbolje ti je da postupis kako je napisao legalist ovdje prije 3 godine na ovoj temi iznad:

Kako vidim ovi advokati su Bog drzavljanstvo za tu temu i sve novine samo njih kontaktiraju imas 20 clanaka na netu sa njima u zadnjih 20 godina.

legalis wrote: Mon Mar 07, 2016 8:50 am Zakon je, ljudi razmisljaju "najjeftinije je da ja to sam odradim" a izadje ga najskuplje... Takav nam je izgleda mentalitet zato i jesmo tu gdje smo, covjek kaze odoh ja sam sebi kucu napravit, a onda krene kisa padat, klizise i ode kuca :lol: :lol:

Pronasao sam na netu za tebe koji je advokat za to specijaliziran i bavi se sa drzavljanstvom duze od 25 god advokatskog znanja i poznanstva u toj oblasti, javi se i neka ti zavrsi ako moze da uzme tvoj predmet

1) Ne moras da ides u Bosnu i Hercegovinu nikako javi im se emailom

2) Zamolis advokata koji se cijeli zivot bavi oblascu državljanstva da primi tvoj predmet a javis mu se putem https://advokat-prnjavorac.com

3) Advokat ti sve objasni ti samo sto ti je nejasno pitas

4) Odradis sto treba, kad se sve okonca dodje ti na ruke u inostranstvo

Dovoljno je da vidis da ih preporucuju ambasade Njemacke, Amerike, Austrije, Spanije, UK, Norveške, Svicarske i njihove ocjene od drugih korisnika i sve ce ti biti jasno kakvi su giganti.

Pogledaj ovaj forum, 2000g uradio proceduru bez dolaska u BiH preko advokatske kancelarija Prnjavorac, samo klikni Ispis iz BiH drzavljanstva
Image

#3087
Evo nasao sam na njihovoj web stranici i na nasem jeziku pa sam ovdje copy / past:

"Pitanja sa odgovorima smo naveli od onih najčešće postavljenih do manje čestih u zadnjih nešto više od 28 godina, pa da krenemo:

Da li postoji mogućnost bez mog dolaska u Bosnu i Hercegovinu da Vi kao moj advokat, za mene prijavite brak, regulišete prezime, pripremite sve dokumente u Bosni i Hercegovini i završite proceduru odricanje BiH državljanstva ? ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2020
- Da možemo, nije potreban Vaš dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Kao Vaši advokati sve možemo uraditi za Vas na osnovu punomoći kojeu ćete dobiti od nas i istu ovjeravate pred notarom u inostranstvu te dostavljate nama u orginalu.


Ne posjedujem važeći pasoš Bosne i Hercegovine, da li se može raditi procedura odricanja od državljanstva BiH bez njega ?
- Procedura odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće putne isprave BiH.

Koje uslove moram ispuniti da bi mogao uraditi ispis iz državljanstva BiH ?
Advokat: Najvažnije jeste da imate drugo državljanstvo ili garanciju za sticanje državljanstva druge države kao i dokaz o stalnom prebivalištu u državi čije državljanstvo imate ili Vam je zagarantovano. u Njemackoj se to kaze: Entlassung aus der Staatsangehörigkeit von Bosnien und Herzegowina

Ne posjedujem ličnu kartu Bosne i Hercegovine, može li se neometano voditi postupak odricanje od državljanstva BiH bez lične karte BiH ?
- Procedura odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine se može raditi bez važeće lične karte BiH, u tom slučaju se mora pribaviti uvjerenje MUP-a o neposjedovanju lične karte BiH.


Kada provedete postupak odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine, da li mogu da naslijedim imovinu od roditelja ?
Advokat: Kao strani državljanin možete da nasljedite imovinu u BiH.


U postupku odricanje državljanstva BiH i sticanje Njemačkog / Austrijskog..., mogu li da kupim nekretnine u Bosni i Hercegovini ili da primim poklon nekretninu npr kuću, vikendicu, stan ?
- Kao državljanin SR Njemačke ili Austrije možete bez ograničenja da stičete vlasništvo nad nekretninama u Bosni i Hercegovini – vrijedi princip reciprociteta; tako da kada Vam prestane BIH državljanstvo u postupku odricanje BIH državljanstva - nemate ograničenja u sticanju nekretnina u BiH.


Postupak ispis iz državljanstva BIH imamo namjeru raditi: troje maloljetne djece sa nama kao roditeljima. Koliko mi plaćamo taksi državi BiH, da li 5 posebne taksi za odricenje BiH državljanstva ili jednu taksu ?
- Porodica je dužna da plati ukupno jednu taksu za odricanje BiH državljanstva, pod uslovom da živite na istoj adresi i da su Vaša djeca maloljetna.

Kokoliko košta ispis iz bosanskog državljanstva tj cijena takse za odricanje državljanstva BiH kada postupak rade brat i sestra bez roditelja ? Da li se brat i sestra skupa računaju kao "porodica" te plačaju jednu taksu za ispis iz državljanstva BiH ?
- Prema zakonu za članove uže porodice - bračni par i djeca plaća se jedna taksa pod uslovom da svi žive na istoj adresi, a za punoljetnu djecu preko 23 godine starosti potrebno je dostaviti dokaze da su nezaposleni ili na redovnom školovanju. Dakle brat i sestra ispunjavaju uslove da plate jednu administrativnu taksu samo pod uslovom da sa njima proceduru radi bar jedan od roditelja i da su mlađi od 23 godine te svi skupa žive na istoj adresi.


Stalno prebivalište mi je u Njemačkoj / Austriji / Norveške, uz garanciju za dodjelu državljanstva Njemačke / Austrije / Norveške, posjedujem i državljanstvo Hrvatske, s obzirom da je taksa za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine a radi posjedovanja državljanstva Hrvatske samo 200 KM da li ja mogu raditi proceduru ispis iz državljanstva BiH a radi posjedovanja državljanstva Hrvatske ?
- Proceduru odricanja BiH državljanstva radi posjedovanja državljanstva Hrvatske možete raditi samo pod uslovom da ste prijavljeni na adresi u Hrvatskoj – s obzirom na ulazak Hrvatske u EU potrebno je posebno naglasiti da ste vjerovatno već obrisani sa adrese prebivališta.


Prije nekoliko godina uradio sam ispis iz bosanskog državljanstva radi Njemačkog, želim osnovati firmu u BiH kako je u pogledu plaćanje poreza za strane državljane
Advokat: Osobe koja imaju strano državljanstvo nakon što su uradile odricanje državljanstva BIH, a žele da registruju preduzeće, otvore samostalnu djelatnost ili se pak zaposle kod nekog poslodavca, dužne su nakon registracije preduzeća odnosno samostalne djelatnosti, nadležnom poreskom organu u mjestu registracije, podnijeti prijavu za registraciju na propisanom obrascu, a strani državljani koji se zaposle kod poslodavca podnose prijavu za registraciju na obrascu nakon čega im poreska uprava dodjeljuje JIB, odnosno poreski broj.

Posjedujem registrovani pištolj, da li ću izgubiti dozvolu nakon što provedem proceduru ispis iz bosanskog državljanstva ?
- Ne gubite dozvolu za oružje prestankom BiH državljanstva odricanjem.

Rođen sam od roditelja koji su državljani BiH u Njemačkoj, nemam niti BiH pasoš niti BiH ličnu kartu niti sam ikad imao dokumente iz BiH, takođe nisam upisan u državljanstvo Bosne i Hercegovine. Ured za strance u Njemačkoj me je obavijestio da moram da se upišem u državljanstvo BIH, a zatim da provedem ispis iz BiH državljanstva - kako postupiti ?
- Pošto su oba Vaša roditelja bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme Vašega rođenja u skladu sa odredbama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, porijeklom stiče državljanstvo Bosne i Hercegovine dijete čija su oba rodtelja bili državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja dok je članom trideset i sedam Zakona, propisano da su sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu Ustava BiH, uključujući i sva lica koja su bili državljani R. BiH do 6.aprila.1992godine, državljani Bosne i Hercegovine.
Imajuću u vidu iznad navedeno, smatrate se državljaninom Bosne i Hercegovine po porijeklu roditelja i morate izvršiti naknadni upis u matične knjige rođenih i knjige državljana po mjestu gdje se u Bosni i Hercegovini vode vaši roditelji.


Da li pasoš Bosne i Hercegovine mogu zadržati nakon okončanja procedure odricanje od BiH državljanstva ?
Odgovor advokata: Prilikom našega preuzimanja rješenja o odricanje od državljanstva BiH Vaš pasoš se trajno deponuje putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Dakle pasoš Bosne i Hercegovine se trajno oduzima, nije ga moguće vratiti nakon postupka ispis iz državljanstva BiH; ova procedura je ustanovljena 01.01.2015g.

Postupkom ispis iz državljanstva BiH i gubitkom državljanstva BiH predao sam BIH pasoš i BiH ličnu kartu, da li mogu dobiti ličnu karta za strance sa odobrenim stalnim boravkom u BiH ?
Advokat: Za izdavanje lične karte su nadležni isti organi kao za izdavanje lične karte državljanima BiH. Strancu kojem je odobren stalni boravak nadležni organ u mjestu u kojem stranac ima prebivalište izdaje ličnu kartu za stranca. Stranac je dužan podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte za stranca nadležnom organu u roku od osam dana od dana prijema odluke o određivanju jedinstvenog matičnog broja (JMB).

Zaključila sam brak u inostranstvu, zatim sam se razvela, a zatim stupila u novi brak, ništa od toga nije upisano u Bosni i Hercegovini, kako postupiti a sve u svrhu ispis iz bosanskog državljanstva ?
Odgovor advokata: Potrebno je prijaviti prvi brak, zatim provesti postupak priznanja strane sudske odluke o razvodu braka te prijaviti aktuelni brak i Vaše aktuelno prezime u BiH da bi se mogao pokrenuti postupak odricanje BiH državljanstva.

Zaključila sam brak u inostranstvu uzela prezime od muža potom upisala braka u Bosni i Hercegovini, pasoš i lična karta BiH su trenutno na djevojačko prezime, da li moram izvaditi novi pasoš i LK na aktuelno prezime ako želim provesti postupak odricanje od bosanskog državljanstva ?
- Nema potrebe za novi pasoš niti ličnu kartu BiH – može se koristiti Vaše važeće dokumente – bitno je da je brak uredno upisan u matičnim knjigama, te da ste u rodnom listu i uvjerenju o državljanstvu BiH navedeni da je brak zaključen i da je regulisano prezime.


Uradio sam ispis iz BiH državljanstva - sada bih želio da vratim državlanstvo BiH da li je to ostvarivo ?
- Da, vi možete ponovno da vratite državljanstvo BiH - prvi uslov je da imate odobren privremeni boravak najmanje posljednju godinu na teritoriji BiH ili odobren stalni boravak. Međutim ako ste uradili proceduru odricenje BiH državljanstva npr radi sticanje Nemačkog, da bi ste vratili BiH državljanstvo morali bi se odreči državljanstva SR Njemačke jer BiH i Njemačka nemaju Ugovor o dvojom državljanstvu.


U postupku odricanje bosanskog državljanstva da li mogu da zadržim pasoš BiH jer mi je potreban za putovanje ?
- Pasoš BiH možete koristiti sve dok je kod Vas u posjedu, i nije smetnja da za Vas uredno pokrenemo postupak ispis iz državljanstva BiH, ali nam je pasoš BiH u orginalu ukoliko isti posjedujete potreban da bi mogli završiti proceduru; jer se isti polaže u orginalu prilikom dizanja rješenja o odricanju državljanstva BiH.

Da li procedure odricanja od BIH drzavljanstva rjesava Ministarstvo civilnih poslova BiH ispis iz drzavljanstva ?
Advokat: Tačno, Ministarstvo civilnih poslova BiH rješava odricanje državljanstva.

U inostranstvu sam zaključila brak i promijenila prezime, da li se to mora prijaviti u Bosni i Hercegovini radi postupka ispisa iz državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Advokat odgovora: Obavezno, prezime koje imate u inostranstvu mora biti upisano i u Bosni i Hercegovini.

Da li je moguće da ne radim proceduru ispis iz bosanskog državljanstva kako bi stekao državljanstvo SR Njemačke / Austrije / Slovenije ?
Advokat: Ta mogućnost ne postoji na žalost, jer je zakonodavstvom SR Njemačke i drugih nevedenih zemalja zabranjeno posjedovanje dvojnog državljanstva sa državama koje nisu članice EU - dok npr Austrija zabranjuje dvojno državljanstvo čak i sa državama članicama EU.


Da li postoji mogućnost ulaganja žalbe na rješenje o odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine ?
Advokat: Rješenje o prestanku BiH državljanstva je konačno i protiv istog nije dozvoljena žalba, ali se može osporavati podnošenjem tužbe Upravnom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana preuzimanja rješenja o odricanju od državljanstva BiH.


Moj bračni partner je stranac da li možemo priložiti za proceduru odricanje od BiH državljanstva uvjerenje bračnog partnera države koju nije priznala Bosna i Hercegovina ?
- Uvjerenja o državljanstvu država koje BiH nije priznala se ne prihvataju u postupku ispis iz državljanstva BiH.
Zbog toga morate uraditi Ispis iz bosanskog drzavljanstva u Njemackoj


Imam mldb dijete od 6 g, a ja sam ranije uradio ispis z BiH državljanstva prije 4 g, dok je moja žena državljanka Austrije. Da li naše mldb dijete može samo raditi proceduru ispis iz bosanskog državljanstva preko Vas ? Koliko kosta ispis iz bosanskog drzavljanstva ?
Da može pošto je Vama kao ocu ranije prestalo BiH državljanstvo.

Ko donosi odluke o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine ili ispis iz bosanskog državljanstva ? Odricanje od Bih drzavljanstva
Advokat: Odluke o sticanju ili prestanku bosanskohercegovačkog državljanstva donosi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sarajevo. Molba za sticanje, otpust ili odricanje iz državljanstva BiH mora se neposredno podnijeti Ministarstvu civilnih poslova BiH. Odricanje od bosanskog drzavljanstva advokat.

Koliko košta ispis iz bosanskog državljanstva – taksa za državu, ako postupak prvo radi muž, a nakon sedam mjeseci majka i kćerka (nemamo svi garanciju u istom trenutku) ?
Advokat: U toku jedne kalendarske godine, jedna porodica plaća jednu administrativnu taksu. Dakle ako se Vaša porodica odriče od bosanskog državljanstva u istoj kalendarskoj godini ukupno će biti jedna administrativna taksa.

Možemo li punooć ovjeriti pred Ambasadom Bosne i Hercegovine / Konzulatom Bosne i Hercegovine u inostranstvu ?
Odgovor advokata: Punomoć možete ovjeriti pred Konzulatom BiH / Ambasadom BiH – ukoliko Vam je blizu, ukoliko nije možete pred najbližim notarom.

Kako se dokazuje državljanstvo Bosne i Hercegovine ? Ispis iz BiH drzavljanstva
Advokat: državljanstvo BiH i državljanstvo entiteta se dokazuje uvjerenjem o državljanstvu BiH i uvjerenjem o državljanstvu entiteta ili pasošem Bosne i Hercegovine.
#3093
kanevil-bih wrote: Thu Mar 14, 2019 8:27 am Najbolje ti je da postupis kako je napisao legalist ovdje prije 3 godine na ovoj temi iznad:

Kako vidim ovi advokati su Bog drzavljanstvo za tu temu i sve novine samo njih kontaktiraju imas 20 clanaka na netu sa njima u zadnjih 20 godina.
legalis wrote: Mon Mar 07, 2016 8:50 am Zakon je, ljudi razmisljaju "najjeftinije je da ja to sam odradim" a izadje ga najskuplje... Takav nam je izgleda mentalitet zato i jesmo tu gdje smo, covjek kaze odoh ja sam sebi kucu napravit, a onda krene kisa padat, klizise i ode kuca :lol: :lol:

Pronasao sam na netu za tebe koji je advokat za to specijaliziran i bavi se sa drzavljanstvom duze od 25 god advokatskog znanja i poznanstva u toj oblasti, javi se i neka ti zavrsi ako moze da uzme tvoj predmet

1) Ne moras da ides u Bosnu i Hercegovinu nikako javi im se emailom

2) Zamolis advokata koji se cijeli zivot bavi oblascu državljanstva da primi tvoj predmet a javis mu se putem https://advokat-prnjavorac.com

3) Advokat ti sve objasni ti samo sto ti je nejasno pitas

4) Odradis sto treba, kad se sve okonca dodje ti na ruke u inostranstvo

Dovoljno je da vidis da ih preporucuju ambasade Njemacke, Amerike, Austrije, Spanije, UK, Norveške, Svicarske i njihove ocjene od drugih korisnika i sve ce ti biti jasno kakvi su giganti.

Pogledaj ovaj forum, 2005g prije 11 godina uradio preko advokatske kancelarija Prnjavorac, samo klikni Ispis iz BiH drzavljanstvaTako bih zaista najdraže i uradila upis i ispis iz bosanskog drzavljanstva preko advokata, al moj predmet je specifičan jer nemam državljanstvo Bosne i Hercegovine, možda moram da dođem u Bosnu i Hercegovinu da bi sve to uradila izvadila pasoš ? Jer ako sam razumjela dopis ovdje mi Ministar kaže da se moram lično obratiti lokalnoj zajednici unutar Bosne i Hercegovine ?
#3098
Pa pitaj da li moze bez tvog dolaska u Bosnu i Hercegovinu da se uradi upis u knjigu državljana Bosne i Hercegovine i sve ostalo sto ti je potrebno.

Pa ispis iz knjige državljana BiH. ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2020/2019 - Ministarstvo civilnih poslova BiH ispis iz drzavljanstva ili Bosanski konzulat frankfurt ispis iz drzavljanstva
#3109
Da li je itko LEGALNO zadrzao Bosansko drzavljanstvo i uzeo uz to Njemacko kao drugo?

Ne racunam one naivne sheme ispisa iz Bosanskog, pa odmah po dobivanju rjesenja o ispisu ulaganja zalbe na isto i ponovnog upisa u Bosansko drzavljastvo (sto automatski ponistava Njemacko drzavljanstvo - a kasnije ce narusiti zakon o privatnosti podataka i odgovoriti BRD upit da li je Herr/Frau XY Bosanski drzavljanin).

To pitanje postavljam radi ovog clanka:

AUSTRIJA ODUZIMA DRŽAVLJANSTVA :
Hiljade DVOJNIH DRŽAVLJANA u strahu, prvi na udaru Turci zatim Bosanci, Hrvati i Srbi...

Odluka Upravnog suda Austrije na rješenja pokrajinskih vlasti o oduzimanju austrijskog državljanstva dvojnim državljanima zabrinula je mnoge u Austriji, pre svega one turskog porijekla a svakako i one sa prostora Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske.

Aprila 2018 godine je Slobodarska partija Austrije (FPO) predala austrijskim vlastima spisak sa više hiljade imena Austrijanaca turskog porijekla, koji navodno imaju i dalje tursko državljanstvo. Na osnovu toga su pokrajine pokrenule istragu i u više stotina slučajeva već zatražile od osumnjičenih lica da dokažu da nemaju i drugi pasoš onaj Turske, Bosne, Srbije, Hrvatske..., i čak donijele odluku o oduzimanju austrijskog državljanstva.

Na te Austrijskih vlasti je više lica je podnijelo tužbu nadležnom sudu, koji je sada donio prve presude. Magistrat 35 u tri slučaja utvrdio je da postoji osnova za oduzimanje austrijskog državljanstva, na šta su se pogođeni žalili sudu. Upravni sud u Beču saopštio je juče da je potvrdio odluke bečkih vlasti o oduzimanju državljanstva. Sud je u sva tri slučaja potvrdio odluku o oduzimanju državljanstva, rekao je Verner sedlak šef Magistrata 35 u Austriji.

Sud je potvrdio pravno gledište vlasti. Te tri osobe su time retroaktivno izgubile austrijsko državljanstvo", objasnio je Sedlak. Presude bi mogle imati posledice ne samo po Austrijance turskog porekla koji su ilegalnim putem zadržali ili ponovo zatražili i dobili turski pasoš, već sve Austrijance stranog porekla koji se nisu odrekli bosanskog državljanstva kako to zakon nalaže, starog državljanstva.

Zbog provjere duge liste osumnjičenih Austrijanaca turskog porekla Magistrat 35 u Beču čak je povećao i broj službenika, tako da se može u naredom periodu, ako sud presudi u korist vlasti, očekivati dalja provera sumnjivih slučaja.

U Beču je do sada izdato četiri rešenja o odužimanju austrijskog državljanstva, a na nivou Austrije to je već više od 30. Mnogi Austrijanci turskog porekla iskoristili su zatvorenost turskih vlasti za pružanje informacija drugim zemljama da se ponovo upišu u državljanstvo Turske. Zakon o državljanstvu Austrije kaže da se pored austrijskog ne može imati drugo državljanstvo.

Da bi se imalo dvojno državjanstvo neophodno je dobiti dozvolu od austrijskih vlasti i to pre sticanja drugog.

Gubitkom austrijskog državljanstva mnogi bi izgubili cijelu egzistenciju, jer se državljanstvo oduzima retroaktivno (od monenta dodjele). To znači da se poništavaju svi ugovori koji su vezani za austrijsko državljanstvo i to retroaktivno. Među tim ugovorima su pre svega ugovori o kupovini nekretnine, kao i dobijanje podsticaja.

Takođe oduzimanjem državljanstva lice bi imalo teške posledice po pitanju prava na boravak i rada u Austriji. Takvo lice moralo bi podneti zahtev za dobijanje boravišne dozvole, ili humanitarno pravo boravka, a dobijanje tih dozvola može dugo trajati.

Pošto pogođeno lice za vreme riješavanja boravišnog statusa nema dozvolu rada preti mu gubitak radnog mjesta.

Izvor: Tanjung"


Ne znam na koji nacin su zadrzali dvojna državlanstva između BiH i Austrije kada nije dopušteno ?
#3120
Piše: "Nekoliko decenija ranije u nekim pokrajinama Austrije nije bilo obavezno oricanje od državljanstva BiH, što su naši državljani naravno iskoristili.

Sa druge strane u SR Njemačkoj određeno vrijeme je bila na snazi zakonska formulacija: "Da ukoliko su troškovi odricanja od državljanstva veliki, u tom slučaju lice nije dužno da provede postupak odricaja od BiH državljanstva, ali da kada ti uslovi prestanu, državljani BiH su dužni da provedu postupak; međutim niko nije kontrolisao da li su ti uslovi prestali te da li su naši državljani obavili naknadno proceduru gubitka državljanstva kada je administrativna taksa sa 1.700 KM smanjena na 800 KM, što je dovelo do situacije da pojedini naši državljani imaju dvojna državljanstva sa državama koje to ne dopuštaju" navodi na naš list advokat Prnjavorac.

Izvor: https://www.krstarica.com/zivot/ziveti- ... vljanstva/
#3138
Jaoooooo 5.000 KM ga kostalo, sam radio i to 2 godine trajalo:

Hiljade osoba godišnje plaćaju blizu 5.000 KM da urade proceduru odricanja bosanskog državljanstva samostalno

U našoj državi bar jedna osoba dnevno odrekne se BiH državljanstva. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH je u posljednjih 20 godina ostala bez više od 80.000 državljana Bosne i Hercegovine. Demografi upozoravaju da je problem jer država ostaje bez radnog i reproduktivno sposobnog stanovništva, koje se odlučuje za državljanstvo druge zemlje najčešće iz ekonomskih razloga ili egzistencijalnih problema, piše Radio Slobodna Evropa.

Mirza Omerović koji u Austriji živi od 2003. godine, BiH državljanstva se odrekao prije nekoliko godina iz, kako kaže, čisto praktičnih razloga.

"To nije to bila laka odluka, ali kad pogledamo stvari, ja u Austriji živim 13 godina i mnogo mi je lakše sa dokumentima države u kojoj trenutno boravim. Moramo shvatiti da austrijski pasoš nudi mnogo više mogućnosti. Ja sada mogu mnogo više da putujem, mogu da živim ili radim bilo gdje u Evropi, tako da sam u jednom trenutku shvatio da meni državljanostvo BiH, u stvari, nije ni potrebno, iako bih najviše volio da imam oba državljanstva", kazao je Omerović.

"Cijeli postupak sam radilo lično i uključujući sve takse i ispisnice iz BiH koje sam morao da izvadim, mene su koštale oko 5.000 KM (više od 2.500 eura) ,a sam prelazak sa jednog na drugo državljanstvo trajao je dvije godine. Ipak, nije mi žao. Kad se sjetim kako su me na hrvatskoj granici sa bosanskim pasošem maltretirali, a kako im sada samo mahnem rukom – to je neprocjenjivo", objašnjava Omerović.

Prema podacima Ministarstva, najviše državljana BiH državljanstva se ispisalo iz BiH državljanstva 2003. godine i to oko 8.000. U narednim godinama broj odricanja državljanstava BiH se smanjivao, dok je to danas oko 3.500 godišnje.

Demograf iz Sarajeva smatra da tu nema ništa ćudno što se ljudi odriču BiH državljanstva niti to ne iznenađuje, ali da u zemlji gdje više ljudi umire nego što se rađa, to može predstavljati problem. Odriče ih se jako malo, dok ih deset puta više godišnje odlazi iz Bosne i Hercegovine za boljim životom.

"Ovo je i de iure i de facto iseljavanje, jer ako ljudi traže promjenu državljanstva, oni se vjerovatno više nikada neće vratiti u BiH. Ono što je najbolnije je što su to radno aktivne i reproduktivno sposobne osobe, a kad takve osobe zauvijek napuštaju zemlju – znate ko u toj zemlji ostaje".

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH Sarajevo, ostale zemlje u Evropi nisu izrazile spremnost da sa BiH potpišu sporazum o dvojnim državljanstvima.

Prema mišljenju stručnjaka, sporazum o dvojnim državljanstvima sa zemljama u Evropi sigurno bi doprinio da se građani Bosne i Hercegovine ne odriču BiH državljanstva u ovolikom broju. ispis iz drzavljanstva BiH

Za sada sporazum o dvojnim državljanstvima BiH je potpisala sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom, dok su u najavi pokušaji uspostavljanja sporazuma sa Crnom Gorom i Turskom.

Izvor: Radio Slobodna Evropa.
#3367
Postovani,
Ja sam se odrekla drzavljanstva BiH jos 2013g,prosala sam cjelokupnu proceduru koja je tada bila,dobila sam uvjerenje o odricanju BiH državljanstva koje sam prilozila tokom sticanja Slovenskog drzavljansta.Ove godine sam prvi put trazila povrat poreza, na carini na izlazu iz BiH prilozila sam obrazac ali nisam mogla povratiti ga jer mi je carinik rekao da nisam ispisana iz drzavljanstava BiH. Zanima me sta da uradim u ovoj situaciji? Da li postoji mogucnos da sad imam dvojno drzavljansto i da izvadim licnu kartu jer nisam ispisana ili ipak nesto drugo da uradim?

Takode me zanima da li ja sada kao stranac mogu da kupim nekretninu u Bosni i Hercegovini ?
Unaprijed zahvaljujem.
#3368
Pozdrav Amra, sigurno imas taj dokument gdje ti je ispis iz državljanstva BiH jos kod sebe u kopiji - otidji sa njim u maticni ured u BiH ili u MUP u BiH pogledaj zasto te nisu obrisali, mozda je neka greska u pitanju.

Sto se tice nekretnina, gore iznad je detaljno napisano da mozes da kupis nekretnine kao stranac, samo procitaj.
#3374
Lega wrote: Fri Aug 02, 2019 7:19 am Pozdrav Amra, sigurno imas taj dokument jos kod sebe u kopiji - otidji sa njim u maticni ured ili u MUP pogledaj zasto te nisu obrisali, mozda je neka greska.
Te potvrde o ispis iz BiH drzavljanstva sam ja predala za sticanje drugog drzavljanstava, imam neke druge domumente pa otici cu da provjerim sta dalje. Hvala
#3508
Postovani

ja bih Vas zamolila za pravni savjet, ako imate jos slobodnog kapaziteta da odgovorite na upit:

Ja sam rodjena u Banja Luka (BiH), odrasla u Kupres (BiH), od 18-te godine studirala i zivjela u Zagrebu (HR).
Posjedovala sam jugoslovenski pasoš, a poslije raspada Jugoslavije uzela hrvatsku putovnicu.

Ja zivim preko 22 godina u Münchenu. Mjesto prijave je samo u München (u bosni nisam prijavljena / nemam mjesto boravka), prvi brak je razveden, drugi je aktuelan.

Postavila sam zahtjev za njemačko drzavljanstvo. Nijemci su mi rekli da sa rodjenjem u bosni automatski posjedujem i bosansko drzavljanstvo. Sada bi se trebala odreći bosanskog drzavljanstva (ispis), da bi mogle podnijeti zahtjev za njemačko drzavljanstvo. Hrvatsko drzavljanstvo bi ja svavako zadrzala jer dopuštaju dvojno

Promjene imena u Hrvatskoj 2004, Udaja 2009 i uzimanje prezimena od muza:

Potvrdu o promjeni imena u Zagrebu isto imam. Ta potvrda treba jos biti prevedena na njemacki.

Ispite koje njemci zahtjevaju sam vec polozila.

Sad bi bilo bitno definirati Koje su slijedeci koraci
#3527
Pozdrav Cherry,

Za vas ima jako puno posla, morate priznati stranu sudsku odluku o razvodu, provesti upise braka, provesti odluke iz Hrvatske o promjeni imena itdd jako jako puno obaveza da bi uopste i dosli do procedure odricanje bosanskog drzavljanstva - tesko da vam se moze pomoci savjetom
#3785
Imam jedno pitanje nesto mi nije bas najjasnije u ovome iako gore pise odgovor kod mene je slicno samo imam jedno dijete

"Moja djeca su maloljetna imaju 3 i 14 godina rodjena su u Njemackoj, moja žena i ja smo državljani BiH, da li moramo upisati djecu u knjigu državljana BiH i knjigu rođenih da moja supruga i ja bez djece prođemo kroz postupak ispisa iz bosanskog državljanstva ?
advokat Prnjavorac: U skladu sa zakonom o državljanstvu BiH sticanje državljanstva BiH po porijeklu navodi da: Dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava stiče državljanstvo BiH porijeklom, na načine: 1. čija su oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja;
2. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme rođenja djeteta i dijete je rođeno na teritoriji BiH; 3. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, a dijete je rođeno u inostranstvu, ako bi ono inače bilo bez državljanstva;
4. Ako je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do vremena kada navrši 23 godine podnese prijavu za evidentiranje državljanstva BiH nadležnom organu.
Dakle, potrebno je prvo upisati vašu djecu u knjigu državljana BiH, i knjigu rođenih BiH, a onda Vi radite proceduru odricanja od BiH državljanstva kao cjelokupna porodica o trošku jedne administrativne takse."

Da li to znaci da ja dijete moram upisati u BIH drzavljanstvo pa da uradi moje dijete samnom skupa odricanje bosanskog drzvljanstva ?
#3804
ja bi vam se samo zeljala zahvaliti na ovoj temi, jako puno ste mi pomogli kada sam prije dva mjeseca kucala na internetu oko drzavljanstva BiH pronasla sam ovu temu

Moram reci da sam imala srece da me moze primiti u rad advokatska kancelarija Prnjavorac, jednostavno savrseni nemam druge rijeci, daleko iznad advokata u EU, kad sam pogledala njihove ocjene bilo mi je cudno preko 600 petica i najlijepsih komentara drugih klijenata, medutim na kraju vidim da je ocjena 5/5 mala za njih dala bih im 10 da moze !

Hvala vam sto ste mi pomogli da ih pronadem !
Imenovanje za sekretara SO

Poštovani, Rijrč je o opštini u Rsu.[…]

RAZVOD BRAKA u BiH

Ja ne znam protumaciti Zakon. Trazila sam pomoc i […]

Šifre Općina u BiH za uplatu taksi Op[…]

BiH Pravo - mi znamo odgovor na Vaša pravna pitanja