BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
#1069
Ustavni sud ukinuo monopolisticki polozaj notara u FBIH

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je danas da određene odredbe Zakona o notarima (član 6. stav 2., članovi 27. i 73. – “Službene novine Federacije BiH”, broj 45/02) nisu u skladu s Ustavom FBiH, a radi se o predmetu/zahtjevu za ocjenu ustavnosti koji je u ovom sudu uputila bivša potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić.

Podsjetimo, na javnoj raspravi 2. decembra 2015. godine razmatrana su brojna pitanja koja se tiču osporenih zakonskih odredbi, kojima je, prema podnositelju zahtjeva, “bitno reducirano pravo građana i pravnih osoba da po vlastitom izboru odlučuju da li će pravne usluge zatražiti od advokata ili notara, te uspostavljen monopolski položaj notara u odnosu na advokaturu za izuzetno širok spektar pravnih poslova i radnji, a za čije su izvršenje jednako kompetentni i notari i advokati“.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Branko Marić Feni je kazao da je spomenuta sudska odluka, kojom je utvrđeno da aktuelni Zakon o notarima, odnosno njegove određene odredbe nisu u skladu s federalnim Ustavom, zapravo predstavlja dobitak za građane, jer je, kako navodi, ukinut svojevrsni monopol, te otvorena mogućnost konkurencije, odnosno data prilika građanima da biraju koga će angažirati za određenu vrstu pravnih poslova.

Pojasnio je da su osporenim zakonom, određeni pravni poslovi koji su izvorno pripadali advokatima, praktično preusmjereni, isključivo, na notare, koji štite javni interes, dok su advokati savjetodavci i štite privatni interes.

Ilustracije radi,, članom 73. osporenog Zakona o notarima definirano je da određene poslove mogu vršiti samo notari (ugovori vezani za nekretnine, osnivanje privrednih društava…).


Izvor: http://epravo.ba

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]