BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Krivično pravna pitanja
#2572
Prošle godine 07.06.2017. godine sam pozvan na razgovor u službene prostorije zbog osnovane sumnje krivičnog djela Neovlašteni promet opojnim drogama član 195. stav 1. KZ-a BiH. Odnosno 30.05.2017. godine je na carini Mostar pronađena tri paketa naslovljena na moje ime i adresu sa više sjemenki sa različitim nazivima, a koje s obzirom na naziv i izgled služe za sadnju, uzgoj i proizvodnju opojne droge "Cannabis" ili "Skunk"
Sve sam negirao uz opasku da stalno naručujem preko ebaya i amazona i da se znalo dogoditi da dodju stvari koje nisam naručio!

Nakon davanja izjave sve potpisano i prođe već godina i ništa ne dobih od tužilaštva, policije ili bilo koga!
Nikada sumnjičen niti kažnjavan, uzorit, familija, djeca, sve!
Nije ništa došlo do mene pa nisam ni posjedovao!

Šta mogu očekivati i kada?
#2575
Nećeš ni očekivati, jer optužnicu neće niko podignuti. S obzirom da ti negiraš i jedini dokaz jeste ime i adresa, nema tu osnova nikakvih za podizanje optužnice protiv tebe. Nebitno dal' si dao u svojstvu svjedoka ili osumnjičene osobe izjavu, negiraš sve, a oni nemaju dokaza koji bi prošli na sudu.

Da su pratili šta ćeš ti uraditi kada ti stigne paket, pa ako zasadiš - prodaješ, imali bi dokaze protiv tebe, ali ti si to sve negirao - dal' na pametan način testiraš "ako prođe - prođe", ako ne, znaš da ti ne mogu ništa, to ne znam, ali znam da je greška službenika na carini, jer su napravili propust, kojeg nisu svjesni.
#2582
Hvala na odgovoru!
Ali ja sam državni službenik, te mogu vrlo lako biti suspendiran ako postoji "osnovana sumnja", a tokom davanja izjave sumnjiči me se osnovano!!!
Zar ne bih trebao dobiti bilo kakav dokument u koje stoji da se obustavlja istraga, odbija tužba ili bilo šta???

Već prođe godina i mjesec, a ja ništa ne dobijam. Narušen mi je ugled na poslu, među kolegama, u sistemu!


Hvala na sudjelovanju u mojoj muci.

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]