BiH Pravo

Bosanskohercegovački pravni portal

Postavite pitanje i raspravite konkretna pravna pitanja koja ne spadaju u neku od drugih kategorija u ovom forumu
#1246
Dostignuća i iskustva u oblasti informatizacije bh. pravosuđa predstavljena na međunarodnom skupu u Ukrajini

Skup posvećen razmjeni ukrajinskih, bosanskohercegovačkih i norveških iskustava u primjeni savremenih informacionih tehnologija u pravosuđu održan je 3. oktobra 2016. godine u organizaciji Visokog sudskog vijeća Ukrajine u Kijevu. Učesnici sastanka imali su priliku da razmijene iskustva i predstave uspješne projekte iz oblasti informatizacije pravosuđa u Ukrajini, Norveškoj i Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Visokog sudskog vijeća Ukrajine Igor Benedysiuk pozdravio je učesnike skupa navodeći neke od ciljeva ove međunarodne stručne diskusije, uključujući: osiguravanje pomoći inostranih partnera za unapređenje kapaciteta e-Pravde u Ukrajini, uvođenje jedinstvenog pravosudnog informacionog sistema, primjenu uspješnih iskustava u uvođenju sistema e-Pravde u sve sudove u okviru pravosudnog sistema Ukrajine što bi omogućilo integraciju sistema upravljanja dokumentima u sudovima uz minimiziranje protoka papirnih dokumenata, naročito pri razmjeni s drugim državnim institucijama, kao i stvaranje dodatnih mogućnosti za efikasno upravljanje ljudskim resursima i finansijskim procesima u pravosuđu.

Generalni direktor Sudske uprave Kraljevine Norveške Sven Marius Urke predstavio je osnovne značajke elektronskih sistema za upravljanje dokumentima u norveškim sudovima naglašavajući važnost efikasnosti i uštede javnih sredstava, kao i uvođenja standardiziranih procedura za skraćivanje trajanja sudskog postupka. Također, spomenuo je da Norveška planira implementirati šestogodišnji projekt koji će rezultirati potpunom digitalizacijom upravljanja dokumentima u pravosuđu.

Šef Odjela za Informaciono-komunikacionu tehnologiju Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Esmin Berhamović predstavio je funkcioniranje jedinstvenog informacionog sistema za upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima Bosne i Hercegovine. „Informacione tehnologije nisu same sebi svrha. One omogućavaju unapređenje efikasnosti pravosuđa, transparentnosti rada pravosuđa, predstavljaju alat za pružanje boljih usluga građanima, imaju pozitivan uticaj na kvalitet rada sudova i tužilaštava, kao i na njihovu odgovornost, istovremeno unapređujući upravljanje ljudskim resursima itd.“, naveo je Berhamović.

Sergiy Suchenko, stručnjak u oblasti prava i sudske uprave u okviru projekta USAID „FAIR Pravda“ (prethodnik projekta USAID „Nova pravda“), predstavio je rezultate projekta automatizacije radnih procesa u pilot sudovima u Ukrajini, naglašavajući da su pilot projektom u sudovima postignuti vidljivi rezultati u pogledu učinkovitosti e-Pravosuđa: ušteda javnih sredstava i vremena, smanjenje trajanja određenih faza sudskih postupaka, kao i unapređenje pristupa pravdi i transparentnosti.

Sastanku su prisustvovali i sudija Dag Bratole, stručnjak norveške Misije savjetnika u oblasti vladavine prava u Ukrajini (NORLAU), David Vaughn, šef USAID-ovog projekta „Nova pravda“, Natalia Petrova, zamjenik šefa istog projekta, Tetiana Malashenkova, članica Visokog sudskog savjeta Ukrajine, kao i predstavnici Sekretarijata Visokog sudskog vijeća i Državne sudske uprave Ukrajine.

Učesnici sastanka su se složili o nastavku dalje saradnje i razmjene iskustava država učesnica ovog sastanka u svrhu unapređenja informacionih sistema u svojim zemljama. Predstavnici Visokog sudskog vijeća Ukrajine su izrazili zainteresiranost da se, na licu mjesta, u Bosni i Hercegovini detaljnije upoznaju sa funkcionalnostima pravosudnog informacionog sistema Bosne i Hercegovine. Ovime su još jednom afirmisana dostignuća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine na uspostavi elektronskog pravosuđa na međunarodnom planu.

Izvor: www.bosna-forum.eu

PRAVILNIK VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOS[…]